Masa Itu Emas


Thursday, December 31, 2009

Detik akhir 2009

Sebelum 2010 mengatur langkahnya, aku nak post entri terakhir thn 2009. Dah lama tak hapdet...jd dgn post terakhir tahun 2009 ni menjadi tempat utk aku mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010.

Semoga dgn kehadiran tahun 2010 ni akan lebih bermakna. Azam??? Kadang bila pikir malas nak ada azam, tp sebenarnya azam itulah sebahagian dari guide utk kita dlm mengatur kehidupan seharian. Apa pon, nantilah aku citer pasal azam.

Utk post ni jg, aku nak ucapkan terima kasih kpd pembaca blog aku (walaupon tak ramai membacanya) kerana sentiasa memberi sokongan moral utk aku dr semua sudut dan perkara utk aku terus maju.

Aku jg nak minta maaf sekiranya sepanjang thn 2009 aku telah melakukan kesilapan sama ada aku sedari atau tanpa aku sedar. Buat org2 yg terasa, marah, benci, menyampah dan segala perasaan yg buruk terhadap aku disebabkan kesalahan yg aku lakukan, apa yg boleh aku katakan MAAFKAN AKU. Mungkin 2009 bukan tahun yg terbaik aku (perasaan aku sendiri ni) tp Insya-Allah dgn kehadiran 2010 ni aku harap ianya thn terbaik utk aku.

Mengira detik hari terakhir utk setiap thn rasa mcm mengira umur yg semakin bertambah....tak bestnya. oklah...aku dah tak tahu nak tulis apa sbb mata asik dok tgk tv dgn tgk tingkap (kat umh aku leh tgk bunga api tak yah g jauh2)

SELAMAT TAHUN BARU, 2010!!!!!!!!

-aniesa- <<<<-------doakan yang terbaik utk aku bt thn 2010 ni....

Tuesday, December 15, 2009

Muhammad Aliff Darwisy

Ni Aliff nak selit sikit citer pasal Aliff kat blog ummi....hehe.Ni la anak adik aku yg telah berusia 2 bulan pd hari ni. Just nak share pic dgn kwn2...anak aku tak der lg...so tunjuk la sikit anak buah yg baru ader sorang ni (sebelah YB 2 org).

Utk pengetahuan pembaca jg...dia akan dijaga oleh opah dia (mak aku la) sbb tak der pengasuh. Skang ni mak aku dah ader kat umh adik aku. Abah aku lepas abis appointment dgn doktor bln Januari nanti baru dtg sini.

Meh kita tgk aksi bdk yg bernama aliff ini...tak pandai posing lg sbb kecik lg. Tp byk sgt akal...bukan nak tido sgt. Kalau bdk kecik cam dier asik tido, dia tak...asik berjaga jer...Paling lama dia leh tido 1 jam pastu mata terbeliak balik.....huhuhuu....manja terlebih.

Ni atok yg pegang....

Atok kalau posing mmg tak suka tgk kamera. Esk aliff dah pandai...aliff posing lg encem dr atok.

Tgk ayah dia yg asik dok mkn.....

Dgn atok lg....

Ini masa nak balik Subang Jaya dah....Aku rasa dlm kete ni jer la dia tido paling lama...dr rumah sampai ke Tapah dia tak bangun lg...last2 bila bangun dia menangis nak susu....Opah yg pegang...

Ini buat perangai...tak mau baring...nak diri plak...bila bg baring atas pangku..dia nangis...mungkin dia rasa hari ni paling lama ddk dlm kete...hehehehe

Opah pon layan...bg diri...tp kelapa liuk2 lg...mana kuat lg awak tu alif oiiii

Oklah...ni jer entri ummi leh tulis pasal Aliff. Kalau nak byk2 suruh ibu buat blog aliff yer....

-aniesa-<<<----adik aku ckp esk anak aku nama 'Ba' sbb anak dia dah alif....ader ker patut???!!!

Monday, December 14, 2009

Dah lama tak bercerita....

Buat masa ni, x der idea nak ngarang2 ayat kat blog. tgk gambar jer la ekkk....byk benda nak citer sebenarnya tp tak sempat la...upload gambar pon dah setengah hari....


Anak buah masa raya haji ari tuh...dah kenal org. tak nak sgt org pegang2 nih....

Yg berbedak bagai tu kakak dia....sibuk jg nak tangkap gambar.

Kwn kelas...time ni kelas abis awal...tak der menda nak bt. posing la...

Dataran merdeka. Sempena Pesta Tarian Cuti-cuti 1 Malayasia. Best gilerrrr.....nak menari lg lah....

Ni tgh tunggu isteri PM datang...penat siot. diri lama2 pastu menari plak.


Akibat tak cukup kursus. Inilah nasib org2 yg tak cukup kursus termasuk aku. hihihi....Kursus Perkhidmatan Pelanggan Berkualiti. Best la jg...kat Tkt 12 jer...

Sesi group discussion...

Ini gambar kawen sedara YB. Lepas tarian kat dataran terus ke sini. Hari yg memenatkan

Couple yg romentik. Mak dgn Abah aku la nih. Kejadian ni ari Jumaat lepas di Taman Tasik Taiping. Aku balik Taiping. sorang jer aku balik. Pastu mak ajak g jogging. Oklah kan...dia org tak jogging pon. aku jer...

Baru separuh joogging...tetiba ujan lebat. Kita pon lepak la kat keretapi zoo ni. lama gak. Dekat magrib ujan tak berenti. Aper lg...redjer la...basah tiga2 beranak. hehehe


-aniesa- <<<<----ader kisah lg

Monday, November 30, 2009

Amat bz

dah lama tak meghapdet blog. nanti2 lah...bz sgt hujung thn ni. keje mmg la tak penah sudah. aku skang tgh bz nak final exam hujung bln 12 ni. dgn due assignment lg...mana nak pikir???

tak saper leh tolong, cuma harap kwn2 dpt phm. tak terniat di hati nak jauhkan diri. tp kadang2 pikiran melayang pikir benda lain (berkenaan study). tak sangka dah penghujung sem 5. next year cukup thn ke-3 aku study....Insya-Allah jika diizinkan Allah akan menghabiskan study thn 2011. Doakan sy yer kwn2...dah tak tertanggung rasanya beban yg byk ni nak dipikul. Tp tak sangka sbb boleh sampai thp ini.

Harap2 aku bukan hanya di 'sini'. Aku dah PENAT!!!!

-aniesa-<<<-----keluhan sebelum mata terlena. tak terniat nak menyinggung perasaan sesiapa.


Monday, November 16, 2009

tak best tul

mood tak baik...malas nak salahkan sesiapa. salahkan diri sendiri. harus REDHA, TABAH dan KUATKAN SEMANGAT.

Janji aku bahagia....Thanks to God!!! Praise to the God. Alhamdulillah. Luahan perasaan saat diri rasa bersalah. Ampun kan saya...mungkin sempena usia saya yg sudah semakin tua. Saya tahu saya salah....

Ayat YB "Bg temprature naik jer....nak kena 'bisik' nih!!!"
Ayat aku "Memain dgn aku, belum tahu saper aku!!!"

Dialog kat atas tak der kena mengan dgn mood aku nih...tp sajer letak...hahaha
Senyum kurangkan rassa nak marah!!!!! :)

-aniesa-<<<-----masih dlm keadaan bingung, bersalah dan moody sikit


Sunday, November 15, 2009

Bulan hari lahir

Beday saper la ek??? hehehe Bulan ni kebanyakannyer (ahli kuarga shj) sambut beday.

Dimulakan dgn adik aku (Zafar) pada 7 Nov. 2009 yg menyambut hari jdnya yg ke 24. Best ekkkk, umur 24 thn dah dpt anak. Tu kira hadiah hari jd la ekkk. Skang ni dia ade kat Taiping sbb kena penyakit cap ayam (demam campak ler). Kesian dah dekat dgn anak sendiri pon tak leh tgk anak sendiri. Kang kena kat anak plak lg sian...sabar yer dik....Hadiah??? Nati lah. Long tak tahu nak bg hadiah aper.

Kemudian, adik ipar aku yg kecik ni ha (Wani)...sambut beday yg ke 23 pada 13 Nov. 2009. Ni ntah la bila nak kawen. Tp kalau kawen sunyi plak aku nati sbb tak der saper nak borak kat umh. Huhuhu...Sempena hari jd dia, dia beli hp baru. YB kata, asik HP jer. Dekat dia dah ader 3 HP. Aku kata kat YB, suka hati dia la...dia pon tak susahkan saper2

Dan yg speselnya pada tarikh 14 Nov. 2009 adalah beday aku yg ke???? nak ckp ker??? dah tuekk la yg ke 28. Hua...hua...hua...Tp aku bersyukur sbb aku terus dpt menghirup udara di muka Bumi Allah ini. Pd umur 28 thn ni YB telah menghadiahkan aku sebuah netbook (notebook kadang2 org panggil tp kat low yat tu dia panggil netbook). Besh giler.

Nati leh la aku bwk g kelas. Tak payah nak galas beg besar2 tu...Laptop aku masih ok lg...sajer jer aku minta dekat YB netbook. Sbb senang nak bwk. Tak sangka YB tunaikan permintaan itu (thanks yer my syg...hehehe). Semlm juga ramai yg wish kat aku by fb dan msg hp. Terima kasih byk2.

Tgk la...YB tamak guna dua2...laptop dgn netbook. Netbook tu tgh cas aceli.

Masa beli tu, tgk display warna merah, Mmg cantekkk tp sekali tak der stock plak warna merah. Yg ader kat display tu jer...tak nak aku sbb masa aku dtg tu tgk anak cino tu tgh main game kat netbook display tuh. So, amik la warna hitam...

Brands acer.....jd la. Janji aku ader netbook.

Ni beg yg dia bg. Aceli ni beg utk laptop tp sbb aku tgk cantek sgt org tu kata kena tambah RM30 utk beg. So, aku tak kisah ler...janji aku dpt beg cantek itu....Ader accessory lain lg. Tp aku tak letak la gambar kat sini.


Dan jika arwah FIL masih ader dia akan menyambut hari lahirnya pd 24 Nov. ni. Tp Allah lebih dulu menjemputnya. Semoga rohnya ditempatkan di samping org2 yg beriman. Aminnn

Saper lg yg sambut beday bulan November???? Selamat hari jd. Semoga dipanjangkan umur utk melakukan perkara2 yg baik dan semoga dimurahkan rezeki dan diberkati Allah S.W.T dlm meniti usia yg semakin meningkat ini.

-aniesa-<<<<------semoga aku terus diberi kekuatan utk menempuh cabaran hidup ini.

Sunday, November 8, 2009

ceritera...

Tak tahu nak letak tajuk apa. Nak citer jer kisah yg terjadi. Smlm lepas abis kelas aku balik Trolak. Tp kejap jer la...sbb tujuan kita org nak g Tapah. Adik ipar aku buat kenduri masuk umah bersekali buat tahlil.

Kalau diikut perancangan dia nak buat masa dia pindah dulu. Tp disbbkan bapa mertua meninggal kenduri ni terpaksa tangguh smpi la hari ni baru buat. Alhamdulillah...sumenya berjalan lancar.

Hari ni juga ader kenduri kahwin cikgu menari aku (yg muka mcm piere endre tu)
Ni la cikgu kita org...sowi yer cikgu tepek muka cikgu dlm blog sy

Tp kenduri ni dia buat sebelah pihak perempuan. Sebelah dia katanya bukan 12. Apa pon, semoga cikgu am bahagia hingga kahir hayat bersama pasangan tercinta.

Bila dipikirkan esok nak mula keje...mcm malas jerkkk. Tp hidup mesti diteruskan...ngeh3x.

Oklah, dah tak tahu nak story aper lg. Tgk tv jap lah....bye

-aniesa-<<<---ketandusan cerita.

Saturday, October 31, 2009

hari terakhir bersama dia...

Huh...sedih bila memikirkan hari ini last nak pulun habis-habisan...tp bila pikir misi yg 1 nih, aku kena bertekad utk tidak pikirkan 'N' buat masa ni.

Bukan tak pernah buat dulu...pernah aku pernah smpi 2 migu tak sentuh 'N'. Pastu pening lah, lemah lah...mcm2 panyakit plak timbul. Mungkin masa tu x pandai nak gantikan 'N' dgn benda lain yg setanding dgnnya....Tp kali ni aku kena yakin...sbb aku ada misi.

Aku kena byk refer tenet nih utk cari sumber2 yg boleh digantikan dgn 'N'. Untuk hari terakhir dgn 'N' nih aku pulun la habis-habisan....[nak kena buat blog khas ker utk contest ni?-nanti akan ku pikirkan]

Sib baik ader org yg senasib jg dgn aku lepas nih...ader la semangat sikitkan??? Oklah....nak g berfikir dulu apa akan jd esk hari.....huh

-aniesa-<<<<------sunyi plak YB tak der!!! [x der kena mengena dgn entri nih]


Friday, October 30, 2009

aaiiiyyyaaakkkk...terjebak plak

Mcm ner ekkk leh jd mcm tuh???!!! aper la entri ngarut dr Cik anie nih???!!! aper yg terjebak plak???!!! byk tul soalan yg aku tanya utk diri sendiri...hua...hua....hua...

Ikutkan aku, tak pernah nak menyertai apa2 contest. tak kira la....apa2 jer contest. tambah2 contest on9 nih...huhuhu tp ari ni boss ku dah menjebakkan aku dlm contest yg amat mencabar jiwa dan mental aku...bukan calang2 contest nih??!!! ni bukan contest guna akal....ni ketahanan fizikal dan nafsu itu yg paling penting.

Nampaknya pas aku join contest yg bermula 1hb ni (lama tuh tempoh dia, 3 bulan) kena la aku update blog aku ni sentiasa...mesti korang tertanya-tanya, aper la contest yg akumasuk nih??? maleh nak citer panjang2 klik jer la kat sini.

Apa yg aku nak citer skang nih...aku memerlukan semangat dan dorongan kwn2 sume dlm menempuh cabaran yg amat panjang ini...Tolong doakan aku (bukan sajer doa utk menang tp supaya aku berjaya dgn misi kurusku).

Sebelum2 ni aku ader citer pasal aku join aerobik kat opis (setiap jumaat time lunch). Alhamdulillah berat aku turun gak ler masa tuh....lg pon pastu bulan pose mau 6kg aku turun (ticker kat tepi nun aku dah buang sbb nak cari yg lain plak lah). Tp turun tuh tak la sampai target aku lg dan tak mencapai pon berat ideal. camno nih???

masa bulan pose dan raya aerobik telah tertangguh (2 bulan tuh). Hari ni baru mula balik...mau ketaq lutut2 aku buat balik aerobik. tu pon sib baik la setiap selasa dan khamis petang aku join menari tuh....tp aku rasa berat aku dah naik balik la...aku dah lupa control mkn...huhuu. 1 nov nanti nak timbang balik (kena tangkap gambar nanti disqualified).

Aku rasa bagus gak ler contest yg aku join nih. Yer la, supaya aku lebih berdisiplin dgn apa yg aku mkn dan ambil makanan yg sihat utk tubuh yg sihat dan kuat hehehehe ayat iklan. Tujuan aku masuk contest ni bukan la semata-mata utk menang jer (tp sume org nak menang kan??? hahahaha) tp utk aku dptkan berat bdn ideal aku balik....

Buat masa ni tak der sebarang produk yg aku ambil lg utk misi kurus ku ini. Sbb aku kurang percaya sgt (lg pon kurang duitnya...kan kena beli brg2 tuh). Tp mungkin aku akan amik juga la sebarang makanan kesihatan utk menggantikan nasi yg aku takkan 'kawan' selama 99 hari nanti (ha...dah dpt hintkan...utk siapa yg tak klik kat sini td-tgk ayat atas balik).

Alamak..dah byk plak citer pasal berat bdn aku...nantilah...ader entri lg aku akan tulis dan post kat sini. Skang nih tgh nak sidai baju dan kemaskan baju utk YB nak g kursus (bukan kurus) esk. Nanti nak cari ticker yg best skit. hehehe

oklah caiyok3x



-aniesa-<<<<-------misi kurusku akan bermula!!!!!!!

Wednesday, October 28, 2009

Waktu hujan turun


*karya di waktu hujan petang

-aniesa-<<<---lama dah tinggalkan penghasilan karya...bahasa tak teratur..

Saturday, October 24, 2009

waktu sore itu...

Gambar dan peristiwa kembali lg....mcm biasa, gambar2 yg ada ni tak pernah aku siarkan sebelum ini (mcm siaran akhbar plak!!!). Gambar2 ni juga sumenya dr kamera aku yg canggih (HP aku la....).

Mari kita mulakan story yg pertama...

Ha....ini Hanie. Aper la yg tgh dia buat ekkk??? pakai baju kurung tp pakai suar??!!! aper pesyen ni????


Ni aper lak??? sume nyer angkat tgn mcm nak thn bangunan runtuh.

Ni 1 lg...sumeyer asik terkangkang jer....ader aerobik ker?? tp ader yg pakai baju kurung. Kalau nak tahu, ini lah aktiviti peserta Tarian Cuti2 1 Malaysia yg akan di adakan pd 6/12/2009. Ramai gak peserta dr bebudak MQA nih....Kita org tgh aderkan latihan menari masa ni. Latihan ni di adakan pd setiap Selasa dan Khamis pkl 5-7 ptg. Amacam??? bestkan???


Aceli ramai lg yg turut berlatih. Tp masa ni dah ramai yg balik. yer la dah dekat pkl 7. Yg tinggal byk ini la...


Teruja dgn dialog yg aku buat ni??? (khas utk org yg tak pandai nak edit gambar mcm ni) yg dah pandai dan ader ijazah pasal bab ni...tak yah la teruja. Aku ni pon baru nak boleh buat....sbb tu teruja nak letak. Cari sendiri beb...nak wat camner. Tak susah pon....


Cerita ke-2

Ini masa time hari raya ari tuh....Raya ke-2 dah ni. Masa ni nak balik ke Taiping plak. Ni adik ipar aku yg kecik tu tgh dukung anak buah aku yg no.2.

Samer jerkkk

Ni Qurratun Ain, comei tak saya pakai baju kurung??? (masa ni tak sempat nak buat kotak dialog mcm kat atas nun!!!)

Td pakai baju kurung, ni pakai tudung ibu plak....

Aper pak long nih....tak nampak ker ain tgk duduk ni...


Cerita ke-3

Tgn saper kah ini??? yg bercucuk dan plaster? Ni la tgh abah aku. Ingat lg entri aku pasal abah aku masuk hospital? (klik kat sini). Alhamdulillah abah dah semakin ok skang nih.

Masa di wad CCU (asben tak bg letak gambar abah...dia kata kesian)

Tempat menunggu...darwisy masih dlm perut lg...huhuhu

CCU lg...


Masa melawat...


Hrrmmm...dah abis gambar??? aku igt byk lg yg aku upload. tak per lah. setakat ini dulu. Nak g mandi lak....nati aku upload lg byk ekkk....

-aniesa-<<<<<-----teringin nak beli kamera yg SLR ker aper ker....janji aku ader kamera canggih yg boleh zoom2 tuh...tp bila ekk nak dpt???

Monday, October 19, 2009

Terima kasih yg tak terhingga

Entri kali ni nak ucapkan terima kasih byk2 kpd kwn2 yg dtg pada Majlis Rumah Terbuka aku semalam....Semalam juga, asben buat tahlil lepas zuhur.

Menu semalam bihun sup tulang (selalu sup ayam), spegeti (menu tiap2 thn), nasi impit & kuah kacang dan nak namapk lain skit aku buat rojak buah (kuah rojak mak aku yg buat). Alhamdulillah, semua mknan abis dan tak der pembaziran. Yg tinggal kat aku utk cukup2 mkn pg ni jer....oklah tu kan.

Tp thn ni tak ramai sgt 'tetamu yg selalu' dtg....tp di top up dgn tetamu baru. So, kira balance jg la tetamu yg dtg....Penat tu kira berbaloi...dgn melihat tetamu mkn dgn senang hati.

Dikesempatan ini jg, aku nak minta maaf sekiranya jamuan smlm terkurang dan tak memenuhi piawaian akreditasi (ceh...mentang2 keje bdn kelayakan). Dan ucapan terima kasih sekali lg yg tak terhingga....

p.s: gambar tak der yer sbb tuan rumah penat melayan tetamu...dan minta maaf sbb tak sebut nama2 tetamu...kalau sebut ramai sgt....penuh plak entri terima kasih aku ni nanti.

-aniesa-<<<<------penat siot

Thursday, October 15, 2009

Anak Buah yang baru

Baru balik dr dewan exam...tgk2 HP ada msg...Adik ipar aku Fatin (bini adik aku) dah selamat melahirkan baby boy pada pukul 9.17 mlm di SJMC (nama baru tak igt) pada 15 Oktober 2009.

Alhamdulillah semuanya selamat....kat bwh ni gmbr dia yg tak berapa minit menyedut udara dunia....Selamat dtg...semoga jd anak yg baik....


p.s: nama nya kalau adik aku ckp muhamad alif darwish....belasah jer la dik...

-aniesa-<<<<-------tugu anak aku plak yer...

Jemputan Raya..

Pertama sekali, nak remind jer.....aku hari ini sedang bercuti utk menghadapi exam mid term pkl 8.00 mlm nanti (mana la tahu kot2 ada org ckp aku buat benda ni time ofis hour). Tu jerrr....

Yg penting aku nak jemput kwn2 semua ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri aku pada hari Ahad ini (18/10/2009). Majlis bermula pada pukul 2.00 ptg yerrrr

So, jemput dtg ke rumah...di bwh ni disertakan peta ke rumah aku....

Lupa lak. alamat umh A3-8-2, Jln. Bkt. Segar 1, Tmn Bkt. Segar, Cheras, KL
Ok...Jgn lupa, dtg tau....




-aniesa- <<<<-----tiap2 thn buat open hs ni

p.s : abaikan no tepon rumah di peta...sbb salah taip. Kredit to Abg Reza. Thanks a lot...

Thursday, October 8, 2009

Mata yg mengantuk.

Byk dah kisah yg tertinggal. Aku janji nak upload gambar pon tak ter 'upload'. Yer la...gambar2 sume dlm tepon. Maklumlah mana ader kamera canggih2 nak di usung ke hulu ke hilir. Ni pon hp aku ni dah buat hal. Asik teroff jer (mcm nak kena tukar baru jer)

Lupa lak..ni aku tgh tunggu asben aku balik. Biasa la YB tu meeting sana...meeting sini tp kunci umh tak pernah nak bwk. Nanti ader lak org tukang buka pintu (adik ipar aku la selalu kena sbb aku kalau tido dah tak dgr dah org ketuk pintu). Sambil2 aku tunggu dia balik ni leh la menge'post'kan sedikit story mori kat blog nih....(walau pon tak upload gambar)

Ari ni plak kelas aku batal so, leh balik awal. Ari ni ader berlatih menari...MENARI??? uihhh....mcm hebat jer bunyi nyer.
Dah 3 kali (termasuk ari ni) aku berlatih menari. Utk apa?? Pada 6hb Disember 2009 nanti akan di adakan Tarian Cuti2 1 Malaysia. So 10000 org akan menari pelbagai tarian di Dataran Merdeka. Opis aku jer dekat 70 org (kalau berpandukan pd senarai nama la...)

Sesekali menari ni best juga. Pandai ker aku menari?? Aceli last aku masuk acara2 membabitkan tarian ni thn 2003 (lamanya). Sebelum2 tu pernah juga menari masa time sekolah2 dulu. Maklumlah masa tu bdn tgh ringan utk berjimba hehehehe....

Kali ni yg aku boleh masuk acara menari ni pon sbb nak isi masa aku (menari di adakan waktu ptg lepas abis keje) sambil2 aku nak tugu time g kelas plak. Huh...penat rasanya bila pikir lepas practice menari kena g kelas. Tp bila dah menari ni seronok juga. Bdn pon sht sbb peluh kuar. Bg org yg malas nak jogging leh la menari ni sbb kita akan enjoy dgr lagu dan mesti kaki ni nak menari ikut rentak lagu.

Berbalik pd acara tarian tuh, ada 8 lagu utk ditarikan. byk tul step nak kena igt. penin2...dah la migu depan aku nak exam plak. Keje plak byk lg tak settle.....camner nak jd pekerja yg cemerlang? hihihihi...dah la...tak nak pikir keje masa kat umh. sakit jiwa jdnya.

Oklah...aku dah nak zzzzzzzzz ni...YB aku tak balik lg ni. Alamatnya adik ipar aku la juga yg buka pintu (bilik dia dekat dgn koridor depan umh, so YB akan panggil kat tingkap umh). chow cin cowwwww.......

Tarian Sewang / org asli best bila part geleng kepala...

Tarian kadazan

Tarian india...lagu dia paling best dan step yg paling senang dihafal

Tarian zapin....susahnya step dia...berpusing-pusing aku menghafal...tp dah berjaya

-aniesa- <<<---sesekali terasa ingin kembali seperti dulu

Sunday, September 27, 2009

Sambutan Raya Thn 2009

Salam Aidilfitri buat semua...jumpa lg kita kat blog yg tk seberapa ini.

Thanks coz masih sudi mebaca coretan dlm blog ni...cewah bermadah-madah plak aku. Oklah, nak story about Raya this year. Before i start (speaking London plak aku) nak ckp siap2 entri ni tak der gambar lg ekkk....ni aku post sbb tugu asben balik.

Raya thn ni kat Trolak. Mmg kalau ikut giliran kat Trolak juga....tp raya kali ni rasa lain (bukan sbb tak dpt raya mak dgn abah) sbb kedua mentua aku dah tak der. so, persiapan raya kami (aku, asben, adik2 ipar dan biras aku) siapkan. Asbenlah kali ni amik alih jd ketua dlm umh. Sedih plak aku tgk asben dgn adik2 dia. Lebih kesian bila tgk adik ipar yg kecik sekali sbb dia tak kawen lg. So, bayangkan lah kalau abang dia (asben aku) dgn kakak dia balik umh mertua???!!!

!st raya lepas abis semayang raya kami sume g ke kubur (mak dan ayah) kubur mereka sbelah2 jer jd lepas baca Yassin asben bacakan doa. Masa ni air mata tak dpt dibendung lg....tambah2 bila dgr asben bacakan doa utk ayah dan mak. Sedih, sayu dan hiba. Ya Allah semoga kami2 semua menjadi anak yg soleh dan solehah serta mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapa kami. aminnnn

Lepas ziarah kubur balik ke rumah siap2kan barang2 mkn. Kita org buat bihun sup, agar2 dgn kek batik (ni sume adik ipar aku buatkan sbb nyer mlm nak sambut raya aku demam la plak) asben kata sbb aku tak dpt balik raya kat Tepeng hua..hua...hua... aper la nasib pagi2 raya mencari panadol. Lepas mkn panadol baru ok skit tu yg boleh pegi kubur.

Kalau raya kat Trolak rasa suasana kampung (maklumlah Felda) kat sini lepas org ziarah kubur mereka akan dtg dr umh ke rumah (ikut rombongan masing2) selalunya rombongan budak muda yg sampai dulu....pastu baru org2 tua. Rombongan org tua siap marhaban tu yg seronok. Setiap umh yg dia org singgah akan berselawat dan bacaan doa. Best sgt raya kat sini (Tepeng pon best juga)

Beza raya dekat Tepeng, sume tu tak der. Lepas balik semayang raya, ziarah jiran2 pastu masing2 balik kg. maklumlah umh Tepeng masih lg 'pekan' org utara ckp la...

Sbb tu la aku tak sempat nak tangkap2 gambar. Mana nak dan (sempat) amik gambar, nak layan tetamu (hidang2 br mkn). Jgn kata tangkap gambaq, nak pi beraya umh org pon tak sempat. Umh Trolak ni ramai sgt org dtg....aku dgn adik ipar aku baru ja jejak umh jiran depan, tgk2 ada org mai umh. Ha...mcm mana nak pi raya. Sampai mlm la tetamu. Raya kat Trolak mmg penat nak layan org tp berbaloi...seronok tgk org dtg umh kita.

Raya ke-2, aku dah balik Tepeng (adik ipar aku semestinya ikut sekali) Adik ipar yg dah kawen tu balik Ipoh (umh mentua dia). Sampai Tepeng pon dah ptg so, tak der la buat apa pon. Kali ni mak dgn abah ramai tetamu dtg umh. Sbbnya abahkan baru kuar hospital, nak jln jauh pon tak larat. bergantung dgn ubt juga la... sbb jantung dia masih tak ok sgt.

Sampaikan nenek aku yg kat Penang tu pon nak sgt tgk bapa aku ni. Nenek aku nih mak mertua bapa aku la (mak pd mak aku) dah la tak sihat sanggup suruh org pi cari kereta bwk dia jumpa bapa aku (oiii syg sungguh la dgn menantu dia tuh...hehehehe) yerla, selalu abah aku akan dtg Penang amik dia mlm raya (selalu nenek raya dgn mak dan abah) So, bila abah dah tak boleh nak jln jauh dia mesti la risau.

Sebenarnya panjang lg cerita raya aku....tp aku dah penat la menaip. nanti aku sambung lg ekkk

-aniesa- <<<----masih dlm mood raya lg.


Friday, September 18, 2009

Buat semua...Salam Lebaran

Dikesempatan ini saya, suami dan family ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Terima kasih kepada semua yg memberi semangat dan kekuatan kepada saya dlm berbicara di atas talian ini. Minta maaf jika setiap tulisan di dlm blog ini mengguris hati dan perasaan anda semua.

Akhir sekali, buat semua....Salam Lebaran. Berhati-hati di jln raya ketika memandu. Semoga perjalanan pulang ke kg halaman di sambut dlm keadaan ceria.



This is me....aniesa ;-)

Monday, September 14, 2009

Pertama Kali Terjadi Ketika Ramadhan ini....[edisi sedih buat aku]

Ari Jumaat lepas (11/9/2009) aku terima call dr mak,

mak ckp "Mak kat klinik nih teman abah jumpa doktor. Abah sakit dada,"
aku, "sakit dada?? bukan ari tu pon sakit dada ker?"
mak, "tu la mlm td dia tak boleh tido. Asik letak minyak gamat dgn balm jer. Pagi ni dia tak tahan dia ajak mak pi klinik," tetiba dgr kat hujung talian "oklah lah Long, abah dah keluar dr bilik doktor, nanti mak tepon balik," .....

Aku pon taip la msg send kat adik aku yg abah g klinik sbb sakit dada. Hati aku tak la berperangsaka buruk sbb setahu aku lepas abah g klinik dia akan rehat kat rumah....

Tetiba adik aku plak tepon, "Abah ada kat wad. Kena tahan hospital kot! Adik tepon mak td kat umh tak dpt igt dah balik umh, tepon hp tak angkat dah lama tu baru mak msg abah kat wad kecemasan," berderau darah aku.

Aku plak masa tu tgh shopping kat amcorp mall. Tp aku masih rasa, abah tak der apa2. Aku tepon mak tanya dia keadaan abah, dia ckp "Abah ok jer, kena thn wad biasa masuk air. Long tak payah la balik sbb long ada kenduri arwah bapa zam 100 hari esok. Abah pon ckp tak payah balik,"

Pukul 6.15 petang di pintu lif rumah aku. Tgk hp aku ada 10 miss call dr adik. Msg dia tanya knp, dia call ckp, "Adik on the way balik Tepeng ni. Long jgn la kelam kabut, td mak tepon dia kata abah kena masuk CCU...,"

Sampai kat umh masuk dlm bilik berfikir sekejap, mcm mana aku nak balik Tepeng. Yang adik aku ni pon terus blah jer. Tak tahu ker aku nak ikut skali. Bila bg tahu kat asben dia marah2 plak. dia kata kenduri tak penting. Skang ni abah dlm CCU. Kritikal tu...

Naik bengang aku bila dia asik dok bebel mcm tu, last skali aku tengking plak dia kata jgn bsing..aku tgh berfikir mcm mana nak balik nih. Last skali, aku sruh asben antar kat puduraya amik bas. Asben mmg tak boleh nak balik sbb kenduri arwah ayah esk jer. Dia kena uruskan sume tu. Dia boleh balik pon lepas kenduri jer....Dugaan betul.

Lepas buka pose dan semayang, asben bwk g Hentian Duta naik bas kat sana (beli tiket kat stesen petronas umh aku). Naik bas pkl 9.00 mlm. Sampai Tepeng pkl 12.00 mlm. Dr stesen bas, aku sruh adik aku amik.

12/9/2009 (Sabtu)

Tgh hari tgk abah kat wad CCU. Dia sedar tp tak boleh byk bercakap. Dia di masukkan ke wad CCU makmal Jantung. Doktor ckp, abah sakit jantung. Jantung dia tersumbat. So, dia tak boleh byk berckp. Kita org tak boleh tugu kat sana, sbb CCU dia tak der bilik menunggu. Lagi pon misi (nurse) kata dia org yg akan jg abah masa dlm tu. Tp bila tgk bacaan jantung dgn tekanan darah (setelah diterangkan oleh Fatin adik ipar aku) dia ok dah skit cuma lemah jer sbb ubat masuk dlm badan.

13/9/2009 (Ahad)

Dalam hati aku, kalau abah tak kuar dr CCU ni, esok aku terpaksa EL. Bila pegi tgk abah dia tgh tido. Bila sedar jer dia kata dia pening (rasa pusing2). Pastu pkl 5 pagi dia muntah darah. Ckp dia perlahan sgt sampai kena dekatkan telinga kat dia. Bila tanya misi, dia kata tugu doktor dtg.

Pkl 1 lebih doktor dtg cek abah. Lepas doktor dtg, misi tu kata abah dah boleh tukar wad biasa (syukur alhamdulillah). Dia muntah tu sbb effect dr ubat yg masuk. Ubat tu juga buat dia pening2. Aku bersyukur sbb masa abah kat sini (hospital) adik2 abah (bapa sedara aku) dtg tgk. Nasib baik adik2 dia tinggal dekat2 dgn kita org. Tak la ssh mak aku sgt.

Dlm pkl 3 lebih abah ditukarkan ke wad biasa (mak dgn adik dah balik, so aku yg tugu abah time tu)...Bila tgk abah mcm tu aku mmg sedih tp mungkin aku ni rasa abah masih lg kuat utk lawan kesakitan dia so, hati aku jd kuat. Aku kan anak abah....Aku tak pernah tgk abah lemah mcm ni...hati jd sebak. Selama ni dia tak pernah sakit sampai masuk wad. Dah la masuk wad, masuk plak wad CCU. Sedihnya aku rasa. Tp air mata ni tak tertumpah sbb aku tak nak org tahu aku lemah bila dlm keadaan mcm ni.

Hari ni (14/9/2009) pagi lg aku dah tepon mak (mak tido hospital mlm td jaga abah) tanya abah mcm mana. Mak kata abah muntah lg. Tak per la sbb tu mmg effect ubat2 yg masuk dlm badan dia. Doktor pon smlm ader tanya dia muntah lg tak? Smlm sempat aku suapkan abah nasi 2 sudu. Potongkan dia buah lai. Nasi dia kata tak lalu. Nasib baik dia mkn buah, abis juga sebiji buah kat dia. Lega la skit smlm bila aku balik sbb tgk abah pon dah kuar suara kuat sikit.

Skang ni mak gilir2 dgn paksu (adik abah) jg dia kat hospital. Terima kasih pd kawan2 yg mendokan buat abah. Terima kasih buat saudara2 aku yg membantu. Terima kasih pada Allah sbb beri aku kekuatan dan semangat utk hadapi saat getir ini. Dugaan ini buat aku lebih kuat.

-aniesa-<<<-----kekuatan dlm kesedihan, ketabahan dlm keperitan

nati sambung citer lg. dah pkl 2 nih....

Monday, September 7, 2009

Balik Tepeng

Patutnya entri ni di post dulu sebelum entri buka puasa kat luar tu...tp tak per lah...janji aku citer gak apa yg aku nak citer....

Mcm tajuk kat atas, aku balik Taiping (sebutan 'tepeng') pada 29 Ogos lepas. Sempena cuti Hari Merdeka. Memandangkan thn ni aku raya kat Trolak so, puasa ni aku kena balik jugalah utk buka puasa dgn mak dan abah aku.

abah aku plak dah pencen, so dia ddk umh jerk skang nih...katanya tunggu panggilan dr sebuah syarikat utk panggil keje. Tp tak tau bila lg. Mak aku plak masih lg keje. Mungkin lepas raya baru berhenti keje jaga cucu (adik ipar aku dah sarat nih).

As usual, bila balik umh taiping ni mcm2 la berubah...so, lg byk brg dlm umh ni semenjak abah aku pencen nih.... Meh kita tgk...


Ni masa nak g umh paksu aku. Sajer g umh dia antar baju (mak aku jht baju tau). Ni naik kete adik aku sbb asben aku dgn adik ipar aku lg sorang tu balik kuala kurau (tak jauh dr taiping). Ni untung 1 kg...ada alasan yg membolehkan kita balik kg.kui..kui..kui

Ini barang paling berharga dlm umh dan paling antik....mesin ni aku rasa lg tua dr aku. Mesin jht ni la jahit baju aku dr kecik sampai dah besau panjang nih....huhuhu...aceli ada 2 mesin tp 1 mesin tu dah rosak.

Ini plak oven mak aku paling latest...dia nak buat raya konon nyer. Aku pon dah sruh dia buat kuih raya utk aku skali...hehehehe

Apa kena mengena lampu ni dgn entri ni??? Ni lampu lama gak. dulu lampu ni kat depan umh skang dia dah di ubh ke dapur mak aku...sbb nya tgk gambar kat bawah...

Kat sinilah dulu dia ditempatkan tp telah di replace dgn lampu gaselin (betul ker aku eja??). Lampu ni bapa aku dah modified bubuh mentol dlm dia dan boleh guna...Aceli byk lg brg antik kat umh aku nih...sampi serabut aku tgk...

Dah abis citer pasal brg kat umh tepeng aku dgn asben dan adik ipar telah lepak2 kat old town, Taiping sentral (mcm kat Kl tak der) lepas buka puasa. Kita org g shopping sebenarnya masa tuh tp dah penat jln tu yg kita org lepak minum kat sini. Sekarang tepeng dah maju..hehehe mcm nak duduk balik tepeng lah.

Time to go back Kl. Ni masa jem kat Gua Tempurung. Penat aku tgk....walau pun aku tak bwk kete.

Sebelah kita org adik aku....hehehe kita org balik saing sekali...

Tgk...betapa panjangnyer jem ini. Rupanya2 ada accident dkt mana ntah...14 biji kenderaan...masa ni ujn no wonder la leh accident smpi mcm tu skali.

Kita org singgah di Tapah umh adik ipar aku sorang lg tuh buka puasa kat sana. Lepas buka baru gerak balik Kl. Huh...penat siot esok keje....

-aniesa-<<<----thn ni raya Trolak....

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u