Masa Itu Emas


Monday, May 25, 2009

Tag from Fauzieah@ Zie

Alamak...terkena tag lagi. Tp tak per sbb aku hari ni sampai opis awal (pukul 6.30pg) hehehe...aku buat juga lah sbb nak hilangkan 'rasa' mcm2 nih.....ignore jer rasa itu...huhuhuhu....

Tag ni dtgnyer dr Fauzieah atau aku panggil dia Zie. Dia ni kwn masa aku blajar kat KPMB dulu.


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie..

1-Kawan aku masa kat kolej dulu
2-Org nyer kecik jer....dah kawen dan ada anak sorang
3-Seorang yg suka memasak....sila lawati blog dia atau fotopages dia (sedia menerima tempahan juga)
4-dia tengah mencarirumah sewa kat rawang sbb dekat dgn tempat keje asbenyer
5-asal dr seberang takir, ghanu tuh.....


Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya..

1-Kakitangan kerajaan sambil menyambung pelajaran kat UKM
2-Suker shopping (amik ayat Zie juga..... :P)
3-Suker nak masak tp tak byk masa utk itu sbb study dan keje
4-Org ingat aku dulu study mengenai multimedia atau komputer tp sebenarnya aku budak akaun....skang pon amik business
5-Suka sgt nak jumpa kwn2 lama masa kolej dulu...pon belum ada kesempatan.
6-Suka lepak kat umh kalau tak der benda nak buat.....tenang la....
7-Suker melancong juga mcm org yg bg tag ni tp masa dan kewangan tak mengizinkan nak pegi mana2....tp sempat juga g Langkawi ari tuh.
8-Buat masa ni belum mempunyai rezeki utk memilik anak....(doakan saya yer)
9-Pepagi suka on pc dan baca paper online. Utk hari kerja jer....tp kat umh dah ada paper biasa ni
10-Suka jln2 cari mkn bersama-sama rakan2 ku....hahahaha patut la gumuk


Penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :

1-Mama Adam - kwn kejeku....dalam usaha nak dpt anak kedua....hahahaha
2-Ibu Rayyan - kwn keje gak.....masuk keje sama dulu...tp skang dia dah EO
3-Sulahia - geng mulut murai.....
4-Suhaila Aziz - kakak dlm unit ku bekerja.....
5-Kak Nenney - ni boss aku nih......baik boss
6-Kak Mask - ex-boss tp skang tgh study kat NZ
7-Ease - kwn masa kolej dulu...
8-Kak Cheni - chef sesuka hati yg tegar...
9-Itu jer kot...sbb nak tag yg lain kang takut dia org pon tak baca blog aku nih....tp kebanyakan yg aku tag nih kwn keje....sowi yerrr

Sunday, May 24, 2009

Sudah 1 thn....

Tak sangka ekk...dah setahun usia blog aku nih...nak kena potong kek nih...hehehe...
Memula dulu tak tahu knp aku buat blog nih. Org buat blog aku buat blog juga...tp alasan kukuh utk buat blog masih aku cari hingga kini.

Apa pon aku tak kisah....sbb sekarang ni byk blogger2 yg dah pandai menulis. Kadang seronok baca blog2 nih....Apa yg aku phm...blog ni lebih pada dairi online pd blogger2 termasuk aku. Tapi tak sume cerita2 tu adalah cerita peribadi....ada juga buat blog utk share pengalaman....share citarasa...share gosip2....hehehe

Aku ni dah mcm pengkritik blog plak!!!!! Buat kwn2 yg dah berblog....selamat berblog. Semoga menjadi blogger yg bijak pandai.....

-aniesa- <<<<-------dah lama tak buat tutorial blog. sabar yer




Friday, May 22, 2009

Letih....

Hari ni dtg keje dgn usaha sendiri.....Knp??? Suami pening kpla. MC kot ari nih. Kuar umh pukul 6.30 pagi....lepas smyg siap2 terus kuar. Yer la, nak kuar dr umh aku kena amik 2 bas. Dr tmn umh aku bas ke Leisure Mall jer...pastu dr leisure mall terus ke maluri. tu baru smpi maluri.

dr maluri naik star lrt....turun jamek. dr jamek naik putra lrt....turun tmn jaya. dr situ amik cab. sampai opis ngam pukul 8.00pg. Huh. penat siot. pagi2 terkejan-kejan naik bas dgn lrt. knp aku tak bwk kete??? alasan yg memula skali sbb aku tak brp berani nak bwk. lg pon area umh aku tu jln nyer tgh buat. tak pasal2 aku menyebabkan ke'jem'an yg amat sgt.....huhuhuhuhu. Boleh bwk tp jgn ader kete lain selain dr kete aku.

Pengalaman aku eksiden dan hampir eksiden (alasan penyedap hati) sbbkan aku hilang keyakinan utk drive. nak bwk motor tak reti. lesen pon tak der. oppssss....alasan kedua sbb asben kata tak yah bwk tugu beli kete auto. sbb dia pon tak yakin aku bwk manual. (ehh...tp dulu lepas juga dr damansara damai ke PJ). tp ntah bile kete auto tu akn ku dpt. wira ni pon sangap2 membayarnyer. :P

dtg keje sendiri tak la meletihkan sgt...tp bila dgr org yg boleh hantar tu tak lah seteruk mana keadaannya (dah tu dia boleh hantar org lain) tak ker nyakitkan hati. dah la...malas nak citer. sakit ati betoi....kang tak pasal2 ada plak isteri yg derhaka dgn suami. (apa pon tetap syg jg....mana boleh tak gaduh) hehehehe

-aniesa-<<<----sekadar luahan di tgh hari. penat jln g mkn kopitiam
bowl kat pj(migu lepas masuk jln2 cari mkn). gambar??? sori tak der.


Sunday, May 17, 2009

Lepas kelas....

Semalam aku ada kelas TITAS. Biasa la kelas mula pukul 2 ptg tp semalam lain sikit sbb ada present untuk Public Speaking. Ketaq sikit sbb kena buat Speech to Inform dah tu kena ckp kat depan dlm 5-7 minit. Aku buat tajuk pasal Mobile Phone....Huh berpeluh beb.

Aku bukan pandai ckp english....paham tu paham tp nak ckp kat depan org ramai mmg rasa down sgt. Tp tak per aku cuba...(tu pon sbb subjek ni amik sem ni). Alhamdulillah sumenya dah selesai (tak juga sbb ada 1 lg speech...hua...hua...hua...)

Last skali aku masuk kelas TITAS pukul 3.30 ptg...hahahaha sib baik mibggu ni minggu presentation so, lecturer dah jd student sbb kena dgr group by group present kat depan. Minggu depan plak group aku....adoiiii....Inilah kehidupan student mcm aku. :p

Lagi nak final lagi tensen. Skang ni pon tgk buat assignment Pengantar Sains Sosial. Dah la nak 30 pages...mana aku nak cari isi dia lg...habis sume website aku buka...abis sume blog org aku dah tgk......last kali teringat nak update blog aku sendiri.

Opppsssss.....dah lari tajuk plak. Aku nak citer pasal lepas kelas smlm. Lepas abis kela sdlm pkl 5 aku nak hilangkan tensen aku. So, apa lg mkn ler....tetiba tekak rasa nak mkn kat kenney rogers (amboi...tgh2 bulan mkn tpt mhl). Sib baik asben pon nak ikut juga. Yer la....tensen oooo mana nak pikir pasal assignment, nak present lg...

Makan adalah salah satu cara utk hilang tensen...heheheeh gemuk la aku. Kenney Rogers ni kat Leisure Mall. Area umh aku la...senang pastu terus balik. Ingat nak tgk movie.....tp mcm melampau plak sbb tgh2 bulan abiskan duit. hahahaha....Jom tgk apa aku mkn!!!!




Asben ku mmg suka ayam. So, dia mkn ayam ler....Aper punya pilihan...tp ok juga, aku tukang bg abis

Aku plak pilih spegeti jer sbb tgh hari dah mkn nasi....lg pon sajer nak rasa spegeti kenney rogers...asik mkn ayam jer. Dah jd ayam daging plak aku....


Ini coffee latte....amik samer dgn asben....



Muffin.....coklat dgn banana. Yg pasti coklat bukan aku punya....
Itu sahaja catatan dairi aku utk semalm punyer citer.....tetiba rasa mcm nak mkn pizza!!! Hua...hua..hua.....aper la tekak aku nih. Ader sasaper leh tolong nasihat sikit diri aku ni??? Asik mkn jer......

Oklah...last skali nak ucap Selamat Hari Guru buat cikgu2 aku dulu yang masih aku ingat masa sekolah rendah Cikgu Halimaton. Sekolah menengah ramai....Cikgu Erman Tazardin (masih ku ingat sbb dia guru disiplin merangkap guru kelas ku), Cikgu Syukri, Cikgu Hj Mat Ehsan, Cikgu Khairiah dan lain2 lah....

Tak lupa juga lecturer2 aku masa Dip. kat KPMB dan lecturer skang kat UKM (2 org lecturer aku adalah panel tpt keje aku Dr. Zafir dgn En. Raflis). Terima kasih tak terhingga di atas ilmu yang dicurahkan....Jasamu ku kenang.

Eh....terlupa plak....Buat Cikgu Shafira (sepupu aku nih)....samer la ucapan kat bwh ni.

SELAMAT HARI GURU!!!!!!!

-aniesa-<<<<----pernah menerima ucapan begitu 7 thn yg lepas...memori betul la...dgn kwn ku Ease

Terima kasih....

Jumaat lepas ( 15/5/09) byk sgt dpt mkn free.....hehehehe untuk unit sains sosial la. Sbb apa pagi tu ada meeting so, dpt mkn free dah pagi tu, mkn bihun goreng.

Tgh hari plak sume warga MQA di sponser mkn oleh penerima2 anugerah perkhidmatan cemerlang utk thn 2008. Dapat mkn nasi kandar, buah limau, air kotak dgn kek appollo (yer ker??). Terima kasih byk2.....

So, kat bwh ni antara aksi2 manusia2 yg menikmati pemberian berkenaan.


Ini adalah salah sorang penerima anugerah...Pn. Umi Jalilah (yg lain2 tak dpt nak dinyatakan sbb ramai sgt. ada 21 org penerima)


Antara muka2 yg sedang menikmati hidangan......

Lebih nampak plastik dr makanan...hehehe seronok juga mkn ramai2 mcm ni.....

Thanks a lot......
-aniesa- <<<------penerima anugerah thn 2007

Saturday, May 9, 2009

baby liza & bab

Jumaat lepas aku, mam adam, ibu rayyan dgn kak sulahia pergi melawat liza yg baru saja melahirkan baby gurl pada 5 Mei 2009. Alahamdulillah sumenya selamat. Baby seberat 2.8kg tu di beri nama Nur Arya Safiyyah binti Mohd Albab.

Ini anak ketiga liza tapi ank pertama buat bab. Semoga liza dan bab bertambah bahagia dan berseri dgn kehadiran cahayamata ini.....

Sepanjang kami kat sini, baby ni asik tido jer...nagis pon tak apa pon tak.....bising la mcm mana pon....dah biasa dr dlm perut kot??? ahahahaha

Kecil dan comel....nilah dia....Arya


zzzzzzzzzzzz.......


Tido....tido...tido...zzzzzzzz

Muka saper ekkk?????
Welcome to the world Nur Arya Safiyyah. Semoga jd anak yg baik.....
-aniesa-<<<<<-------kalau boleh nak kembar...tp rezeki tak der lg.....:p

Celebration double beday!!!!

Ari tu masa entri beday mak aku, ada aku ckp beday mak aku sama dgn beday Ibu Rayaan. So, masa beday Ibu rayyan aku dan mam adam telah pergi membeli kek Secret Recipies. hehehehe.......

Aceli, beday Ibu Rayyan dgn mama adam selang sehari jer....Ibu Rayyan punya beday pada 7 Mei 2009 manakala mam adam 9 mei 2009. Ibu Rayyan sambut beday yg ke 29 (byk lilin nak ditiup) dan mama adam yg ke 30 (ni lilin dia sikit tp terasa giler tgk lilin 3 ketul atas kek tu besar)......


Ni pd ari kejadian beday ibu rayyan. Ibu rayyan nak tido tp kita org kejutkan dgn kek. yg bwk kek tu zul...zul pon masuk share skali....

Ini kek beday ibu rayyan.....aper ekkk n ama kek tak igt. tau chocolat jer... as a fren dia org tahu aku tak mkn coklat tp aku beli jg kek coklat ni (ada walnut dlm dia) sbb aku tak nak pentingkan diri sendiri...sedangkan org lain mkn...aku pon boleh mkn jg tp dlm kuantiti tak byk la... (kutip kacang jer masa tu)

Potong...potong...potong......apa wish??? tambah angkatan tentera ka??? hahahaha


Ini plak konon2 mcm tak terkejut la......beday kak rusmini sambut awal skit (jumaat) bg advance kat dia.....sbb beday dia jatuh ari sabtu....isnin ibu rayyan cuti.....

kek ni ibu rayyan yg pegi beli....tiramitsu ker nama dia??? sedap gak sbb aku boleh mkn....


potong kek lg.....ni apa plak wish??? bg adik kat adam plak.....hahahaha

apa pon...utk best fren ku ini...semoga panjang umur, murah rezeki dan sentaiasa di rahmati Allah.....


-aniesa-<<<<----lambat lg beday aku.......

Thursday, May 7, 2009

FARIDAH BINTI AHMAD

Selamat hari lahir yang ke 51 buat bonda tersayang. Juga selamat hari Ibu (disambut 10 Mei nanti).

Sayang mak sgt2....semoga panjang umur dan murah rezeki......tak dpt nak bg hadiah apa2 kat mak thn ni...sekadar lirik lagu kat bwh ni.....

beday mak aku sama dgn beday ibu rayyan...tp gambar ibu rayan nanti ekk...hehehe selamat hari jd....

-aniesa-

Tuesday, May 5, 2009

Ziarahku ke Melaka dan Gemas

Entri kali ke Melaka dan Gemas. Tujuannya nak menziarah keluarga yg jauh...lagi pon sajer jln2 1 family. Yg join skali makcik aku (aku panggail Ta) dgn anak2nyer (Pira dan Syazwan). Nenek aku dr Penaga pon ikut. Mmg tujuannya nak bwk nenek aku jumpa kaum kerabatnya di Melaka.

Maka, bertolaklah kami dgn kenderaan Myvi (hehehe...2 kereta ni jenama yg sama beza warna jer merah dan putih) pada ari Jumaat pagi. Maklumlah hari cuti Buruh...maka berbondon-bondon la kenderaan keluar dr pusat bandaraya KL mencari destinasi percutian....Akhirnya sampai la destinasi kami di Melaka...lupa plak nama kampung tuh.... lebih kurang dlm pukul 1 lebih. Mulanya kami pergi ke rumah Tok Su (adik nenek aku...maaf gambar tak dpt disertakan...)

Selepas menjamu selera dan lepak borak2....kami menuju pula ke sebuah rumah lg iaitu rumah Nek Ngah pula (kakak nenekku)... Di sini tidak la berapa lama kami melepak sbb hari yg kian petang...cuma menjamu selera yg ringan2 shj. Ta aku plak nak balik petang tu juga dan aku 1 family (adik+bini dia, abah, mak dan aku...suami ku tak ikut yer) nak menuju ke Gemas.

Perjalanan ke Gemas pon dah mkn masa 1 jam lebih...kami smapai kat sana pon pukul 9 lebih...tgh majlis akad nikah berlangsung (langkah kanan sbb lepas tu boleh mkn). Gemas ni rumah bapa saudara En. Abah dlm makna kata lain tok sedara aku la. Anak bongsu tok andak aku yg kawen kira sepupu bapa aku pangkat mak sedara aku la kan tp dia sebaya dgn aku. Huhuhu....

Masa last aku dtg Gemas kakak dia yg kawen. Masa tu tak silap aku, aku sekolah tingkatan 1 atau 2.....lama betul tak dtg...sosek jugo la kami ni ha... (baca dlm loghat N9) pekat giler org kat sini dgn ckp nogori....

Kat bwh ni antara gambar yg sempat di snap menggunakan kamera mak aku...hua...hua...hua...sedih org tak der kamera ni asik nompang jo....mari kita tgk.....



Ini sepupu aku dan makcik aku....yg laki sorang tu Syazwan, sebelh dia kakak dia Pira dan pakai baju hitam tu makcik aku

Ini plak takkan tak kenal...adik aku dgn bini dia. Ni sume gambar kat umah Nek Ngah...umah ni cantik dgn hiasan lama2....kerusi pon kerusi kayu....tu konon perasan mcm sanding sekali lg la...:P

Ni bukan anak dara sunti dok kat tingkap...ni Pn. Mak....hehehe...adik aku la ni....suruh maka aku tangkap gambar kat situ....

Ini plak Nek Ngah dan nenek aku....nenek ku yg pakai tudung itu....hilang la rindu jumpa adik beradik...mcm mana plak masa aku tua nati ekkk???

Ini rumah nek ngah. Dia ddk dgn anak menantu dia....tapi masa kita org smpai hanya ada dia dgn cucu dia....

Ini plak kat Gemas...majlis akad nikah anak tok andak amin...sume selamat....walaupon 3 kali ulang akadnyer....

Ini pagi kenduri....kat sini masih ada rewang2...mungkin sbb kg kot....lagi pon tok andak ada bela lembu so, dia buat sembelih lembu
Mak aku pon join skali tolong potong2 nenas. Nenas tu nak buat masalk lemak ikan masin dgn neneas. Org nogori kalau tak der msk lemak mmg tak sah....hehehe

Inilah En. Abah dgn Tok Andak....


Ini plak Pn. Mak dgn menantu pompuan dia...hehehe

Ini kawasan rumah Tok andak...sebelah umah tu anak dia yg ddk...

Inilah perantinnyer...hehehe asbenku kata mcm ogy ahmad daud....hahahaha. Lupa nak bg tahu nama pengantin....namanya Maisara. Asben dia nama Heri (yg aku tgk kat signboard)

Mcm terbalik plak...baju pengantin lelaki padan dgn pengapit perempuan...baju pengantin perempuan padan dgn pengapit lelaki....hahahaha

Kompang dia best.....sedap lagu2 dia...

Ini masa nak balik dah.....perempuan yg sembang dgn abah aku tu mak sedara dia...kira tok sedara aku la...En. Abah panggil dia Ateh Semah...dia sebaya dgn abah aku...

Sekian sahaja coretan ku menziarah keluarga yg jauh...Ntah mcm mana plak nanti aku tua2....time ada En. Abah dgn Pn. Mak ni boleh la nak kenal2 kaum kerabat....Esok2 dah dia org dah tak der??? Mcm mana???? Sbb tu ada kata bidalan "yang jauh kita dekatkan, yg dekat kita mesra2kan, yang mesra kita serasi2kan" wahhhhh mcm karam singh walia....hahahaha

-aniesa- <<<<-------cuma 2 beradik jer


Monday, May 4, 2009

Ziarahku....

Dah lama benar aku tak update blog. kekangan tugas2 harian serta study ku tak mengizinkan jari jemari ku ini menaip walau sepatah dua ayat...

Tetapi malam ni aku amik kesempatan yang ada untuk menaip juga untuk tatapan dan bahan bacaan kwn2 ku di masa senggang...hihihihi mcm buat karangan zaman purba pon ada....

Oklah, berbalik pada cerita yg aku nak tonjolkan kat blog ku ini adalah ziarah aku ke tanah Langkawi...hehehe...Sempena ulangtahun perkahwinan ku ke-4 pada 21hb Apil 2009 aku telah plan dgn asben nak pergi Langkawi merangkap honeymoon aku yg pertama (sejak kawen...inilah 1st time aku honeymoon).

Maka, tarikh berangkat ke Langkawi adalah pada 26/4/2009 (ahad) dgn menaiki burung besi ciptaan manusia yang bijak pandai dan diberi jenama Air Asia. Langkawi di pilih adalah kerana kedua-dua laki bini ini tidak pernah lagi menjejakkan kaki ke tanah Langkawi. Masa untuk terbang adalah pukul 4 lebih (tak ingat) dan kami telah dihantar oleh En.Zaki (kwn baik asben) ke LCCT (terima kasih byk2).

Maka berlepas lah kami menaiki burung besi itu pada pukul 4. Pertama kali memulakan perjalanan dgn Air Asia dan pertama kali naik kpl terbang hasil usaha sendiri (selama ni g kursus tpt keje jer dpt naik kpl terbang)......Kami telah menginap di Langkasuka Hotel (dekat dgn air port) selama 3 hari 2 mlm.

Dibawah ini adalah antara gambar2 kami ke sana....maaf tak dpt nak download sume...ni antaranyer jer la...jom kita layan......

Bording pass dia mcm resit beli barang kat supermarket. Selalu tgk bording pass MAS jer...


Ni burung besi yg kami naik....hehehe kalau MAS tak dapek nak tangkap gmbr dekat mcm ni


Org 1st time naik kpl terbang (alamak...terbocor rahsia plak) naik kpl terbang adalah hadiah besday utk suami ku yg ke 30....


Hotel tpt penginapan. Ok la juga tpt dia


Hotel ni dekat dgn pantai....masa ni dah petang...tgk view matahari terbenam...cantik....yg pasti hujung dua org tu bukan aku dan asben


Ini rupa hotel kami ddk....


Kereta sewa yg kami dpt...ini sekali pakej dgn hotel....plus breakfast utk 2 hari....

Ini plak view kat Pantai Chenang. Sempat lagi pegi sana untuk 1st day tu....

Ni bukan burung besi yg kami naik...Ini Hari kedua. Lepas shopping kat pekan Kuah...singgah tangkap gambar kat sini...Hajat aku nih nak tangkap gambar kat burung helang besar. Akhirnya tercapai juga...

Ini org yg konon2 tak nak tangkap gambar...tp dia yg over...huh....

Balik dr shopping dan tangkap gambar...singgah plak kat tpt jual minyak gamat...Sepanjang jalan ada dia punya banner....Peringatan kpd pelancong la konon. ingat lagi dia punya tagline "Jangan pulang tanpanya"

Mercu tanda tpt jual minyak gamat....

Aik....silap letak gambar da.....ini patut hari pertama masa kami sampai tuh...ni kat pantai chenang....dan yg pasti bukan aku dan asben yg naik benda alah tu....rasanya kalau aku dgn asben yg naik tak terbang2 kot mcm tu...dok kat bwh jer la...hahahaha

Ini hari kedua.....asben mandi kolam....

Dah nak balik.......kami balik naik flight pagi.....Insya-Allah kalau ada rezeki dan panjang umur smpai lagi kami kat sini....

Sekian coretan aku untuk entri ni...next entri ziarah ku di Melaka dan N9

-aniesa- <<<<-------tak puas jln dgn asben tak leh nak shopping sgt...huhuhuhu

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u