Masa Itu Emas


Sunday, September 27, 2009

Sambutan Raya Thn 2009

Salam Aidilfitri buat semua...jumpa lg kita kat blog yg tk seberapa ini.

Thanks coz masih sudi mebaca coretan dlm blog ni...cewah bermadah-madah plak aku. Oklah, nak story about Raya this year. Before i start (speaking London plak aku) nak ckp siap2 entri ni tak der gambar lg ekkk....ni aku post sbb tugu asben balik.

Raya thn ni kat Trolak. Mmg kalau ikut giliran kat Trolak juga....tp raya kali ni rasa lain (bukan sbb tak dpt raya mak dgn abah) sbb kedua mentua aku dah tak der. so, persiapan raya kami (aku, asben, adik2 ipar dan biras aku) siapkan. Asbenlah kali ni amik alih jd ketua dlm umh. Sedih plak aku tgk asben dgn adik2 dia. Lebih kesian bila tgk adik ipar yg kecik sekali sbb dia tak kawen lg. So, bayangkan lah kalau abang dia (asben aku) dgn kakak dia balik umh mertua???!!!

!st raya lepas abis semayang raya kami sume g ke kubur (mak dan ayah) kubur mereka sbelah2 jer jd lepas baca Yassin asben bacakan doa. Masa ni air mata tak dpt dibendung lg....tambah2 bila dgr asben bacakan doa utk ayah dan mak. Sedih, sayu dan hiba. Ya Allah semoga kami2 semua menjadi anak yg soleh dan solehah serta mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapa kami. aminnnn

Lepas ziarah kubur balik ke rumah siap2kan barang2 mkn. Kita org buat bihun sup, agar2 dgn kek batik (ni sume adik ipar aku buatkan sbb nyer mlm nak sambut raya aku demam la plak) asben kata sbb aku tak dpt balik raya kat Tepeng hua..hua...hua... aper la nasib pagi2 raya mencari panadol. Lepas mkn panadol baru ok skit tu yg boleh pegi kubur.

Kalau raya kat Trolak rasa suasana kampung (maklumlah Felda) kat sini lepas org ziarah kubur mereka akan dtg dr umh ke rumah (ikut rombongan masing2) selalunya rombongan budak muda yg sampai dulu....pastu baru org2 tua. Rombongan org tua siap marhaban tu yg seronok. Setiap umh yg dia org singgah akan berselawat dan bacaan doa. Best sgt raya kat sini (Tepeng pon best juga)

Beza raya dekat Tepeng, sume tu tak der. Lepas balik semayang raya, ziarah jiran2 pastu masing2 balik kg. maklumlah umh Tepeng masih lg 'pekan' org utara ckp la...

Sbb tu la aku tak sempat nak tangkap2 gambar. Mana nak dan (sempat) amik gambar, nak layan tetamu (hidang2 br mkn). Jgn kata tangkap gambaq, nak pi beraya umh org pon tak sempat. Umh Trolak ni ramai sgt org dtg....aku dgn adik ipar aku baru ja jejak umh jiran depan, tgk2 ada org mai umh. Ha...mcm mana nak pi raya. Sampai mlm la tetamu. Raya kat Trolak mmg penat nak layan org tp berbaloi...seronok tgk org dtg umh kita.

Raya ke-2, aku dah balik Tepeng (adik ipar aku semestinya ikut sekali) Adik ipar yg dah kawen tu balik Ipoh (umh mentua dia). Sampai Tepeng pon dah ptg so, tak der la buat apa pon. Kali ni mak dgn abah ramai tetamu dtg umh. Sbbnya abahkan baru kuar hospital, nak jln jauh pon tak larat. bergantung dgn ubt juga la... sbb jantung dia masih tak ok sgt.

Sampaikan nenek aku yg kat Penang tu pon nak sgt tgk bapa aku ni. Nenek aku nih mak mertua bapa aku la (mak pd mak aku) dah la tak sihat sanggup suruh org pi cari kereta bwk dia jumpa bapa aku (oiii syg sungguh la dgn menantu dia tuh...hehehehe) yerla, selalu abah aku akan dtg Penang amik dia mlm raya (selalu nenek raya dgn mak dan abah) So, bila abah dah tak boleh nak jln jauh dia mesti la risau.

Sebenarnya panjang lg cerita raya aku....tp aku dah penat la menaip. nanti aku sambung lg ekkk

-aniesa- <<<----masih dlm mood raya lg.


Friday, September 18, 2009

Buat semua...Salam Lebaran

Dikesempatan ini saya, suami dan family ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin.

Terima kasih kepada semua yg memberi semangat dan kekuatan kepada saya dlm berbicara di atas talian ini. Minta maaf jika setiap tulisan di dlm blog ini mengguris hati dan perasaan anda semua.

Akhir sekali, buat semua....Salam Lebaran. Berhati-hati di jln raya ketika memandu. Semoga perjalanan pulang ke kg halaman di sambut dlm keadaan ceria.



This is me....aniesa ;-)

Monday, September 14, 2009

Pertama Kali Terjadi Ketika Ramadhan ini....[edisi sedih buat aku]

Ari Jumaat lepas (11/9/2009) aku terima call dr mak,

mak ckp "Mak kat klinik nih teman abah jumpa doktor. Abah sakit dada,"
aku, "sakit dada?? bukan ari tu pon sakit dada ker?"
mak, "tu la mlm td dia tak boleh tido. Asik letak minyak gamat dgn balm jer. Pagi ni dia tak tahan dia ajak mak pi klinik," tetiba dgr kat hujung talian "oklah lah Long, abah dah keluar dr bilik doktor, nanti mak tepon balik," .....

Aku pon taip la msg send kat adik aku yg abah g klinik sbb sakit dada. Hati aku tak la berperangsaka buruk sbb setahu aku lepas abah g klinik dia akan rehat kat rumah....

Tetiba adik aku plak tepon, "Abah ada kat wad. Kena tahan hospital kot! Adik tepon mak td kat umh tak dpt igt dah balik umh, tepon hp tak angkat dah lama tu baru mak msg abah kat wad kecemasan," berderau darah aku.

Aku plak masa tu tgh shopping kat amcorp mall. Tp aku masih rasa, abah tak der apa2. Aku tepon mak tanya dia keadaan abah, dia ckp "Abah ok jer, kena thn wad biasa masuk air. Long tak payah la balik sbb long ada kenduri arwah bapa zam 100 hari esok. Abah pon ckp tak payah balik,"

Pukul 6.15 petang di pintu lif rumah aku. Tgk hp aku ada 10 miss call dr adik. Msg dia tanya knp, dia call ckp, "Adik on the way balik Tepeng ni. Long jgn la kelam kabut, td mak tepon dia kata abah kena masuk CCU...,"

Sampai kat umh masuk dlm bilik berfikir sekejap, mcm mana aku nak balik Tepeng. Yang adik aku ni pon terus blah jer. Tak tahu ker aku nak ikut skali. Bila bg tahu kat asben dia marah2 plak. dia kata kenduri tak penting. Skang ni abah dlm CCU. Kritikal tu...

Naik bengang aku bila dia asik dok bebel mcm tu, last skali aku tengking plak dia kata jgn bsing..aku tgh berfikir mcm mana nak balik nih. Last skali, aku sruh asben antar kat puduraya amik bas. Asben mmg tak boleh nak balik sbb kenduri arwah ayah esk jer. Dia kena uruskan sume tu. Dia boleh balik pon lepas kenduri jer....Dugaan betul.

Lepas buka pose dan semayang, asben bwk g Hentian Duta naik bas kat sana (beli tiket kat stesen petronas umh aku). Naik bas pkl 9.00 mlm. Sampai Tepeng pkl 12.00 mlm. Dr stesen bas, aku sruh adik aku amik.

12/9/2009 (Sabtu)

Tgh hari tgk abah kat wad CCU. Dia sedar tp tak boleh byk bercakap. Dia di masukkan ke wad CCU makmal Jantung. Doktor ckp, abah sakit jantung. Jantung dia tersumbat. So, dia tak boleh byk berckp. Kita org tak boleh tugu kat sana, sbb CCU dia tak der bilik menunggu. Lagi pon misi (nurse) kata dia org yg akan jg abah masa dlm tu. Tp bila tgk bacaan jantung dgn tekanan darah (setelah diterangkan oleh Fatin adik ipar aku) dia ok dah skit cuma lemah jer sbb ubat masuk dlm badan.

13/9/2009 (Ahad)

Dalam hati aku, kalau abah tak kuar dr CCU ni, esok aku terpaksa EL. Bila pegi tgk abah dia tgh tido. Bila sedar jer dia kata dia pening (rasa pusing2). Pastu pkl 5 pagi dia muntah darah. Ckp dia perlahan sgt sampai kena dekatkan telinga kat dia. Bila tanya misi, dia kata tugu doktor dtg.

Pkl 1 lebih doktor dtg cek abah. Lepas doktor dtg, misi tu kata abah dah boleh tukar wad biasa (syukur alhamdulillah). Dia muntah tu sbb effect dr ubat yg masuk. Ubat tu juga buat dia pening2. Aku bersyukur sbb masa abah kat sini (hospital) adik2 abah (bapa sedara aku) dtg tgk. Nasib baik adik2 dia tinggal dekat2 dgn kita org. Tak la ssh mak aku sgt.

Dlm pkl 3 lebih abah ditukarkan ke wad biasa (mak dgn adik dah balik, so aku yg tugu abah time tu)...Bila tgk abah mcm tu aku mmg sedih tp mungkin aku ni rasa abah masih lg kuat utk lawan kesakitan dia so, hati aku jd kuat. Aku kan anak abah....Aku tak pernah tgk abah lemah mcm ni...hati jd sebak. Selama ni dia tak pernah sakit sampai masuk wad. Dah la masuk wad, masuk plak wad CCU. Sedihnya aku rasa. Tp air mata ni tak tertumpah sbb aku tak nak org tahu aku lemah bila dlm keadaan mcm ni.

Hari ni (14/9/2009) pagi lg aku dah tepon mak (mak tido hospital mlm td jaga abah) tanya abah mcm mana. Mak kata abah muntah lg. Tak per la sbb tu mmg effect ubat2 yg masuk dlm badan dia. Doktor pon smlm ader tanya dia muntah lg tak? Smlm sempat aku suapkan abah nasi 2 sudu. Potongkan dia buah lai. Nasi dia kata tak lalu. Nasib baik dia mkn buah, abis juga sebiji buah kat dia. Lega la skit smlm bila aku balik sbb tgk abah pon dah kuar suara kuat sikit.

Skang ni mak gilir2 dgn paksu (adik abah) jg dia kat hospital. Terima kasih pd kawan2 yg mendokan buat abah. Terima kasih buat saudara2 aku yg membantu. Terima kasih pada Allah sbb beri aku kekuatan dan semangat utk hadapi saat getir ini. Dugaan ini buat aku lebih kuat.

-aniesa-<<<-----kekuatan dlm kesedihan, ketabahan dlm keperitan

nati sambung citer lg. dah pkl 2 nih....

Monday, September 7, 2009

Balik Tepeng

Patutnya entri ni di post dulu sebelum entri buka puasa kat luar tu...tp tak per lah...janji aku citer gak apa yg aku nak citer....

Mcm tajuk kat atas, aku balik Taiping (sebutan 'tepeng') pada 29 Ogos lepas. Sempena cuti Hari Merdeka. Memandangkan thn ni aku raya kat Trolak so, puasa ni aku kena balik jugalah utk buka puasa dgn mak dan abah aku.

abah aku plak dah pencen, so dia ddk umh jerk skang nih...katanya tunggu panggilan dr sebuah syarikat utk panggil keje. Tp tak tau bila lg. Mak aku plak masih lg keje. Mungkin lepas raya baru berhenti keje jaga cucu (adik ipar aku dah sarat nih).

As usual, bila balik umh taiping ni mcm2 la berubah...so, lg byk brg dlm umh ni semenjak abah aku pencen nih.... Meh kita tgk...


Ni masa nak g umh paksu aku. Sajer g umh dia antar baju (mak aku jht baju tau). Ni naik kete adik aku sbb asben aku dgn adik ipar aku lg sorang tu balik kuala kurau (tak jauh dr taiping). Ni untung 1 kg...ada alasan yg membolehkan kita balik kg.kui..kui..kui

Ini barang paling berharga dlm umh dan paling antik....mesin ni aku rasa lg tua dr aku. Mesin jht ni la jahit baju aku dr kecik sampai dah besau panjang nih....huhuhu...aceli ada 2 mesin tp 1 mesin tu dah rosak.

Ini plak oven mak aku paling latest...dia nak buat raya konon nyer. Aku pon dah sruh dia buat kuih raya utk aku skali...hehehehe

Apa kena mengena lampu ni dgn entri ni??? Ni lampu lama gak. dulu lampu ni kat depan umh skang dia dah di ubh ke dapur mak aku...sbb nya tgk gambar kat bawah...

Kat sinilah dulu dia ditempatkan tp telah di replace dgn lampu gaselin (betul ker aku eja??). Lampu ni bapa aku dah modified bubuh mentol dlm dia dan boleh guna...Aceli byk lg brg antik kat umh aku nih...sampi serabut aku tgk...

Dah abis citer pasal brg kat umh tepeng aku dgn asben dan adik ipar telah lepak2 kat old town, Taiping sentral (mcm kat Kl tak der) lepas buka puasa. Kita org g shopping sebenarnya masa tuh tp dah penat jln tu yg kita org lepak minum kat sini. Sekarang tepeng dah maju..hehehe mcm nak duduk balik tepeng lah.

Time to go back Kl. Ni masa jem kat Gua Tempurung. Penat aku tgk....walau pun aku tak bwk kete.

Sebelah kita org adik aku....hehehe kita org balik saing sekali...

Tgk...betapa panjangnyer jem ini. Rupanya2 ada accident dkt mana ntah...14 biji kenderaan...masa ni ujn no wonder la leh accident smpi mcm tu skali.

Kita org singgah di Tapah umh adik ipar aku sorang lg tuh buka puasa kat sana. Lepas buka baru gerak balik Kl. Huh...penat siot esok keje....

-aniesa-<<<----thn ni raya Trolak....

Saturday, September 5, 2009

Bila buka puasa kat luar

Kali nak cerita pasal buka puasa kat luar....maklumlah aku ada kelas setiap hari Selasa, rabu Khamis dgn Sabtu. So, aku hanya ada 3 hari berbuka puasa dgn asben dan adik ipar aku kat rumah. Hari lain sume dgn kwn2..

Utk makluman korang juga, start puasa ari tu aku tak pernah masak utk buka puasa dgn asben aku. Kebanyakan lauk asben aku yg beli. Bila dah buka puasa sendiri2 ni (sbb aku ada kelas) so, mcm2 nama tempat mkn yg kuar dr mulut. Tp buat masa ni hanya ada 3 tempat jer baru aku g. 1st skali dgn classmate aku kat Juara Tomyam Kg. Baru.

Meh layan gambar sambil aku citer skali lah...

Ini classmate aku, yg kiri tu Nana dan yg kanan tu Ida. Ini masa kat Juara Tomyam. Ayu pon ada sekali masa nih tp masa ni dia tak sampai lg so, tak der gambar dia...Nana yg belanja mkn2 nih...thanks fren!!!

Apa yg kami mkn??? Inilah tomyam campur...

Then, amik ikan siakap 3 rasa (lepas mkn baru terasa kalau steam pon best!!)

Sotong goreng tepung...aku rasa ini makanan yg ok skit...yg lain sume leh telan jer la...

tak lupa telur bungkus an sambal belacan

Dan tukang cop tempat yg sentiasa kelam kabut tgh menceduk nasi.

Hari berikutnya, kita org (aku, ida, zul, hani, ayu dan am) g buka puasa kat Chop N Steak (Kedai Kapal) kat Kg Baru juga. Tp gambar tak sempat nak snap sbb makanan dtg lambat sgt. Kita org berbuka dgn air mineral cup yg dia org bg dan kuih yg ida beli. Lama gak kita org tugu ada la dekat 20 minit lepas berbuka tuh.....pastu plak nak masuk kelas...Lain kalilah aku tangkap gambar kat situ...

Dan hari ni (5/9/2009) aku berbuka puasa di Restoren Sabak, Taman Melati....hehehehe mmg ku idam2 kan. Memandangkan aku ada kelas ari ni, so terus pegi ke sana. Asben aku tak ikut sbb dia ada majlis penyerahan bubur lambuk oleh YB Jenice (Adun Teratai)

So, yg join acara mkn2 buka puasa ni Hani, Fairuz, Zul, Nizam, Shafiq (bwk awek lg), Jun, Yap, (dan adik Jun) dgn Juliana dan asben dia.

Ini lah antara acara masak memasak oleh lelaki2 terhebat....yg tgh mengalih2kan udang tu Shafiq..

Muka2 yg menik mati hidangan itu...tersengih hani

Khusyuk sungguh si Fairuz tu mkn smapai org nak amik gambar pon tak toleh2.

Ha...ini barusenyum tgk camera

Tgk...betapa hebat kita mkn...yg paling byk mkn ialah Zul.
(Perhatikan peruk itu...tunggu gambar seterusnya)

Ini Zul yg mkn...tinggal kulit jer...

Perasan tak periuk itu sudah tiada di atas tempat ini...sbb dia org lebih suka bakar udang2 tu....kita org angkat periuk letak kat bawah dan bakar udang2 tu...

See..byk betul mkn udang

Antara pemakan udang yg tak kenyang2...

Restoren Sabak....tak sempat nak posing depan kedai...tagkap gambar signboard pon jd lah...


Itu saja utk hari ini....

-aniesa- <<<<------ada tempat best bg tau ekkk



Tuesday, September 1, 2009

Ada aku kisah???

Sekarang ni ramai sgt org yg gunakan ayat ni...sama ada dlm nada lawak atau serius. Selalu gak aku dgr...kat opis atau kat kelas....mana2 jer la ek...

Tp dlm blog ni aku plak yg gunakan...tp aku tujukan kpd mereka2 yg bergelar "PENDENGKI". tak per lah...aku pon tak kisah. Bulan Ramadhan yg mulia ni lebih baik kita buat amal kebajikan dan redha jer dgn ketentuan yg diterima.

So, apa yg aku nak ckpkan, aku tak kisah pon....dan tak heran pon dgn apa yg dibuat pd aku. Aku REDHA...sbb dgn keredhaan ini aku tahu, ada hikmah disebaliknya. Terima kasih kpd PENDENGKI itu....krn mungkin aku ada buat salah juga...kalau tak...takkan aku terima balasan mcm ni.

Terima kasih krn selama ini memerhatikan aku....terasa mcm diri dihargai sgt2....

-aniesa-<<<---kisah ker tak kisah ker....aku tetap aku.


“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u