Masa Itu Emas


Wednesday, December 14, 2011

Cerita Bulan Lepas a.k.a Cerita Basi

Aceli entri ni patut dah post bulan lepas lagi...tp kekangan masa utk Cik Anie upload pic byk2 dan besar tak mengizinkan Cik Anie post entri ni. Kali ni dgn penuh kesabaran Cik Anie tunggu pic ni nak upload sambil goreng naget buat makanan utk YB...huhuhu

Apa yg Cik Anie nak citer pasal entri ni pon Cik Anie dah lupa....[huhuhu...naget Cik Anie dah hangus..hampeh tul]

Oklah...gambar kat bwh ni mengenai raya haji yg lepas. Mcm biasa, Cik Anie balik Trolak...sbb YB buat korban. Kali ni sembelih lembu kat belakang rumah...

Esoknya ada kenduri kawen kwn YB (jiran kat kg ni jg)....menikah dan bersanding....jom layan gambar



Lembu yg akan dikorbankan



Darah itu...

YB dan kepala lembu...harus ada ekk pic mcm ni skang??

Anak buah chumeelllll Qaisara

"Aku terima nikahnya"




Selamat pengantin baru....

Monday, November 28, 2011

Persiapan

Salam semua....mata tak ngantuk lg...so nak share skit citer pasal persiapan pertunangan adik ipar Cik Anie. Walaupun hari kejadian lambat lg (sebulan jer lg) tapi kena la buat awal2kan....

Hari tu (19/11/2011) SIL Cik Anie ajak g tempah baju. Dia tempah dgn sorang tailor ni yg telah diperkenalkan oleh sepupu dia. Lupa plak Cik Anie nak snap pic kedai org tu. Tapi info sepupu kami ni (Azmir namanya) tailor ni menjahit pakaian utk butik dekat kedai Amcorp Mall tu (kedainya dkt Ground Floor sebelah bekas kedai cosway).

Azmir ni pulak keje part time dgn kedai pengantin (dia selalu pasang pelamin). Masa kat kedai tu Cik Anie pon risik la jg pasal pelamin mini utk pertunangan. Terkejut mak nok!!! Pelamin jer RM500 belum masuk kos pengangkutan. Cik Anie tanya sekali dgn make-up?? Make-Up jer RM250....Abis....tak ker total kos tu dah dkt RM1000???

So, keputusannya sekarang Cik Anie nak wat pelamin mini sendiri....Cik Anie dah meng'Google' beberapa contoh pelamin....ala...nak wat simple2 jerkkk

meh tgk cth2 pelamin yg Cik Anie berkenan. Maybe akan ada combination sikit masa nak wat nanti...

Kalau boleh nak simple mcm ni...nak tirai belakang tu warna putih

Cik Anie paling berkenan style mcm ni...cantikkan?? simple jer

Kombinasi warna ni mmg menarik tp SIL tak guna warna ni..tp  Cik Anie nak guna paper lantern (bulat2 tu) nati

Ini lg simple...tp Cik Anie tak mo guna kerusi...
Dr keempat-empat pic kat atas tu, Cik Anie igat nak wat style pic no.2 tu tapi kalu tak bleh dpt mcm tu dpt mcm pic no.1 pon jd la...kain sume Cik Anie dah minta tolong mak Cik Anie belikan...cuma skang nak cari brg yg kecik tu jer...bunga, paper lantern...tgk la hasilnya mcm mana nati...

Ok...nanti Cik Anie review brg hantaran yg dah wat pulak!! Citer kat tv dah abis...so, Cik Anie nak masuk tido!! Nite2...

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433

Wahhh.....Cik Anie penat sgt hari ni...lama jg Cik Anie tak update blog. Bz la hujung2 thn mcm ni. Kat opis cara kat opis bznya...kat umah cara kat umah pulak...huhuhu

Hari ni cuti, Cik Anie dgn YB pegi cat rumah baru...aceli migu lepas pon pegi cat jg bwk abah Cik Anie sekali....hari ni dah siap cat bhgn depan...bilik satu lg jer x cat dgn bhgn dapur...layan jg mengcat ni...penat2 mengcat tu YB kata jom kita g mkn kat umah atas. Jiran kami panggil mkn. Dia wat house warming!!! Bestnya dah dpt ddk umah sendiri....

Cik Anie ni tugu adik ipar jer 'lepas' dulu baru bleh kami pindah masuk rumah baru...x kisah la...mana pon ok!!!

Esok pulak Cik Anie mengikuti rombongan opis pegi sambutan Maal Hijrah di Putrajaya. Ini kali ke-2 Cik Anie ikut sambutan Maal Hijrah. seronok sgt!!!


Apa pon, Cik Anie ucapkan Salam Maal Hijrah 1433 buat semua pengunjung blog ini. Semoga tahun2 berlalu telah memberi 1001 kebahgiaan dan keberkataan Allah SWT dan semoga tahun yang akan dtg dipenuhi sejuta harapan dalam mencari keredhaan Yang Maha Esa.

Tuesday, November 15, 2011

Kursus Lagi

Bila dah akhir2 tahun ni, mula la nak mencari kursus untuk mencukupkan istilah "7 hari bekursus"...hehehe Ikutkan aku dah cukup dah tapi malas nak bantah2 (akukan golongan "penguasa"...saper yg hadir kursus ni mesti tau)

Lagi pon terpikir "kalau x der kursus luar sibuk minta kursus luar...tp bila org dah bagi x mau plak" So, aku tak mau la org kata aku begitu....hehehe

Oklah...kursus kali dinamakan Kursus Pembangunan Fitrah Insan dan Pekerja (3i4STAF) yang telah diadakan di El-Azzhar Camp Banting, Selangor.

Seronok giler...mcm kursus team building jg tapi lebih kepada perpaduan secara Islamic. Penyampaian ceramah pon menarik...byk aktiviti yang dibuat...jom layan gambar (sori gambar tak tersusun mengikut hari kejadian)


Baru pulang menjadi nelayan

dewan deruan ombak

Air pasang....kawasan luar dewan

nak buat apa ni yer???



jom lancarkan roket!!!

hahaha....
terbaekkkk


kamikaze MQA....



juara kampung jer...
tempat lepak2.....teringat menari korea..."jing, kalala piya piya"

bukan main jengket2 yer...




ayuh berkayak


makan tembikai sampai muntahhhh

baru pulang berjuang....ada injured

tempat makan

jom ke laut...tangkap ikan

hasil tangkapan

Monday, November 14, 2011

My Hepi Day!!!

Today is my happy day.....

Pemberian dari suami tercinta....full name ok atas kek tu!!!
Berkongsi kegembiraan bersama adik ipar yang birthdaynya semalam. Kek yg sebelah tu kek adik ipar pemberian pakwe dia...hehehe ok sweet sgt dpt kek beday dr lelaki!!! Nama mesti full name ekkk atas kek???

Monday, October 31, 2011

November is Coming

Sumber : Carian Google

Apa yg istimewanya November pada Cik Anie??? Istimewa kerana ianya bulan kelahiran Cik Anie. Bukan saja Cik Ani yg sambut ulang tahun kelahiran tapi Adik Cik Anie & adik ipar Cik Anie pon sambut hari jadi pada bulan ini. 

Ermmm...certa pasal adik, teringat persiapan pertunangan adik ipar Cik Anie. Ikutkan lagi 2 bulan jer adik ipar Cik Anie nak melangsungkan pertunangan tapi Cik Anie x buat persiapan apa pon lg. Insya-Allah perkara pertama yg perlu Cik Anie & YB buat ialah menetapkan tarikh kenduri.

Tarikh dah ada, cuma nak confirmkan dgn org kg. Balik Raya Haji ni kami akan bincang bersama dgn adik YB sorang lg tuh. 

Susah jg yer kalu jd mak pengantin ni yer!!! hehehe.....Kalu saper yg tgk FB Cik Anie, byk yg Cik Ani "Like" perkara2 yg berkaitan dgn pengantin. Tu la org ckp, mcm Cik Anie plak yg nak kawen.

Tetiba terpikir, mcm mana la dulu mak dgn abah Cik Anie arrangekan kenduri2 ni yer??? Sib baik anak dia ada 2 jer, kalu ramai nampaknya lg pening kepala mak & abah Cik Anie...hehehe...tapi ada jg yg pengantin sendiri uruskan. Bagus pengantin mcm tu tp time Cik Anie kawen, yg Cik Anie tahu pakai baju pengantin pastu ddk atas pelamin bersanding...hahaha teruk betul!!!

Berbalik citer persiapan pertungan adik ipar Cik Anie, buat masa ni belum ada persiapan buat brg hantaran mungkin lepas tarikh dah confirm nati Cik Anie citer yer. Cik Anie bersyukur jg sbb org kg mmg kenal arwah mak & ayah mertua sebelum ini dan alhamdulillah YB pon org kg kenal. Maka urusan utk menetapkan siapa wakil pihak perempuan YB akan uruskan.

Besarnya tanggungjawab YB (tetiba rasa touching) sbbnya dia wali pd adik dia nanti!!! Dah la Cik Anie sebagai isteri pon tanggungjawab dia...kemudian nak melepaskan sesuatu tanggungjawab pd org yg belum tentu mampu melaksanakan tanggungjawab seperti mana dia buat sebelum ini.

Terharu rasa Cik Anie dpt suami mcm ni sbb baru la Cik Anie nampak betapa hebatnya tanggungjawab seorang lelaki. Tambah2 YB plak mak dan ayah dah tiada. Terima kasih jg pd arwah mak & ayah mertua yg mendidik anak2 mereka jd seperti ini.

Ermmmm citer tersasar jauh!!! maap yer...keterujaan Cik Anie jd mak pengantin membuai Cik Anie terpikir benda2 mcm tu. hihihi maap..maap

Apa pon Cik Anie akan cuba menceritakan serba sikit persiapan ini nanti pd entri akan dtg....Skang Cik Anie dah dpt title MAK PENGANTIN MUDA...hehehe blog tak wujud lg...akan dipikirkan jika perlu!!!

Thursday, October 27, 2011

Rumah Oh Rumah

Semalam cuti sempena Deepavali Cik Anie & YB telah pegi ke rumah baru. Kali ni utk buat byrn setelah selesai semua kerja2 renovation.

Alhamdulillah, kami puas hati dgn hasil yg diberi. Sekarang ni kami tgh pening nak pikir cat pulak. Huhuhu.....Ikutkan dlm kepala Cik Anie, nak jer cat umah tu warna merah. Bukan la nak cat keseluruhan warna merah cuma nak wat kat feature wall di living hall tu warna merah. Ok ker???

Apa pon, jom tgk penyudah kepada renovation umah baru ni yer...

Pandangan dari living hall

Walaupun tidak seperti yg aku inginkan tp boleh la...


Bintang2 berkelipan


Design dari YB...redha jer la

Aku dah ckp...jgn letak lg...




Dah mcm bar kedai mkn plak aku tgk!!! huhuhu




Extend lg 4 kaki utk letak dapur




Balkoni rumah ku...yg nampak bumbung tu...bumbung parking


Ada org x suka bintang ini???

Pandangan dari pintu depan rumah

Wall lamp di pasang di bilik ke-2 dan ke-3

Byknyer kipas!!!
Itu lah serba sikit wajak rumah baru Cik Anie. Tak ler hebat mana cukuplah sekadar dpt memberi perlindungan kpd kami.

Oh...mesti tercari-cari kabinet dapur Cik Anie. Cik Anie x buat lg yer...sbb Cik Anie nak ikut design Cik Anie plak kali ini. Apa yg anda lihat dlm gambar kat atas, semua adalah idea YB. So, biarlah kabinet dapur idea dr Cik Anie...

Mungkin idea Cik Anie tak sehebat mana tp janji ada kabinet dapur. hehehe

Buat masa ni pikir nak cat rumah dulu.....tolong bg idea skit warna apa yg cantik???

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u