Masa Itu Emas


Tuesday, June 28, 2011

hidup ini mmg pelikkan???

"Kadangkala dalam hidup, apabila kita menjadi terlalu ikhlas dan menyayangi serta memikirkan orang lain lebih dari kita memikirkan diri kita.. Dan ingin memberi kemanisan pada org lain... Jangan sesekali terlupa, yang tak semestinya manis yang kita akan rasa. Tetapi, kita juga harus bersedia menelan pahitnya.." *LOVE & FAITH, F.A*
Kata2 di atas aku copy paste dr FB Fahrin Ahmad. hihi..sbb aku rasa cam sedap jer bunyi..
aceli dlm seminggu yg lepas aku terasa mcm nak post sesuatu kat blog ni tp aku biarkan jer...mungkin perasaan masih x stabil (mcm sakit plak bunyi nyer)

so, ari ni perasaan agak ok dan sudah boleh berfikir dgn waras. mungkin kata2 FA kat atas mewakili entri apa yg nak disampaikan ini. hurrmmmm...(sedang pikir ayat seterusnya)

"Hidup mmg pelik kan???"

kadangkala kita rasa kita sudah cukup baik utk semua org. kadangkala kita rasa kita adalah org yg tidak mungkin memberi masalah kpd org...tp itu cuma rasa sedangkan hakikatnya setiap perhubungan di dunia ini pasti akan ada masalah. Puncanya dr syaitan yg dtg mendampingi, berbisik kpd kita dan sedang menghasut kita agar buat sesuatu yg menyakiti hati org lain.

aku tak pasti sejak bila aku menjadi begitu sensitif perkara2 sebegini tp aku cuma harap dan aku berdoa...

"seandainya aku berasa riak dan takbur, seandainya kata2 aku mengguris hati dan perasaan org lain, seandainya kebaikkan yg ingin aku berikan tidak disenangi org, seandainya ada perbuatan aku merenggangkan perhubungan sesama insan, seandainya segala kesilapan yg aku lakukan tidak aku sedari...maaf jua aku pinta dan aku berdoa...segala pengetahuan baik dan buruk yg aku ketahui jgn buatkan aku berdendam dgn org, jgn aku burukkan org dan jgn aku sakiti hati mereka....kerana aku tidak tahu brp lama lg aku akan hidup dgn dendam org lain, dgn perasaan benci org lain dgn kata2 org lain. Aku minta maaf...maaf dan kemaafan!!!!

aku bukan insan sempurna yg mampu menjaga hati setiap insan disekelilingku...aku harap aku jg sentiasa memaafkan mereka walaupun mereka tidak bersalah terhadap aku"

Perkara yg aku takuti dlm dunia ini...seandainya aku tidak sempat meminta maaf pd org yg terasa terhadaap perbuatanku.

Ok...dah abis merepek dan touch n go (touching2 la maknanya)....entri x der maksud apa2...hanya perasaan ingin menulis ketika ini.

ok...nite2...esk sy nak jwb exam (sbb tu kot kena minta mmaf dgn org sbb ini merupakan sem terakhir...biar berkat ilmu yg dpt)

"Hidup ini mmg pelikkan????"


Monday, June 20, 2011

Sempena Hari Bapa

19 Jun 2011 - Merupakan hari bapa 2011. Sempena hari istimewa ini....aku ucapkan selamat panjang umur, murah rezeki dan diberikan kesihatan yg baik buat ayahanda tercinta ku En. Abah - Mohd Ramli bin Kamarudin. Sayaaaaang Abah sesangat!!!!

Tak lupa juga buat suami ku En. Yusmanizam bin Mohd Yunus (walaupun zuriat sendiri belum terhasil) semoga akan menjadi ayah yg baik satu hari nanti. Insya-Allah kita akan terus berdoa utk itu.

Buat adik ku En. Muzaffar Sham bin Mohd Ramli, ucapan tahniah kerana mendapat cahayamata kedua sempena hari bapa ini. Semoga dgn kehadiran org baru ini memberi rezeki yg berlipat kali ganda dan kebahagiaan yg berterusan....


Selamat datang ke dunia org baru.....Born in 19 Jun 2011 (Ahad) bersamaan 17 Rejab 1432 at Sime Darby Medical Centre (SDMC) a.k.a SJMC

Pada bapa2 diluar sana....SELAMAT HARI BAPA....

p.s: apa panggilan korang utk bapa korang??? Ayah??? Abah?? Baba???

Thursday, June 16, 2011

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...Syukur kepada Allah S.W.T...

Hanya itu sahaja yg mampu aku ucapkan sekarang ini...kenapa??? Korang agak apa???


Apa yang korang pikir...aku anggap ianya satu doa!!!! Tp ucapan syukur aku kali ini adalah disebabkan pemberian dana untuk pembinaan surau di kawasan rumah aku ni.

Yer...sebelum ni pon aku ada post mengenai surau di kawasan umh aku...Kali ni dana yg dtg besar pemberiannya....dari Pejabat Timbalan Perdana Menteri (TPM) Malaysia.




Aku tahu hasil usaha dan berkat kesabaran YB serta AJK Surau lain....inilah hasil yg kita dapat. Surau ini bukan utk AJK yg berusaha tetapi untuk warisan penduduk kawasan perumahan aku....

Alhamdulillah...alhamdulillah syukur kehadirat-Nya!!!

Jom kita lyn beberapa gambar lain berkaitan pencarian dana utk surau Al-Amin


Gambar kat bawah ni semasa penyerahan cek dr Dato' Seri Noh Omar


Ini cek nyer....


Sampai minta tolong TV3 utk siaran berita...tp kita org terlepas nak tgk..sbb katanya berita pagi jer yg kuar!!!



Tuesday, June 7, 2011

Penghujung Mei

Tabiat...suka simpan lama2. dah basi baru terhegeh-hegeh nak publish...Ok lah...panjang citer pon x guna...ni patutnya entri hujung mei lepas...

akhirnya....aku dpt bercuti jg...bukan selama ni x bleh cuti...tp pikir2 balik nak cuti wat per kan??? disebabkan ada urusan perkahwinan aku dpt juga bercuti bersama mak, abah dan si kecik anak buah aku...

Aceli ada majlis perkahwinan sepupu aku pd 28 Mei lepas. Memandang sebelum2 ini aku jarang balik ke penang...so aku bercuti utk menghadiri kenduri dia. YB x leh nak balik...adik aku dgn wife dia pon x dpt cuti nak balik. So, yg balik ke Penang cuma aku, mak, abah dan si kecik itu...

Hokey....kami naik keretapi dr KL Sentral ke Taiping...Jom layan gambar

Masa ni bdk kecik nak tido....so muka pon x nak senyum...

Kalau muka dia ceria...rupanya mcm gambar kat bawah ni.....dia pantang nampak kamera ok...walaupun HP tu x der kamera dia akan senyum kalau kita tala kan HP ke dia...
So, cuteeee....


Kan...dia akan senyum mcm tu...


Oklah...sikit2 sudahla kan pasal kecik ni...Berbalik pd citer kenduri sepupu aku...Aku g Penang hari Khamis...So, sampai sana dpt tahu sepupu aku (adik kpd pengantin) masuk ICU...Mesti peningkan..ok citer skit pasal family sepupu aku ni..

Sepupu aku yg nak kawen ni perempuan...umo 20 thn..(so young...) Adik dia yg bongsu baru tingkatan 2 x silap aku...lelaki sakit buah pinggang...dah setahun la jg...tgk2 dekat nak hari kenduri adik dia masuk ICU sbb mmg dah teruk la sakitnyer...

Disebabkan adik dia masuk ICU..kenduri dibatalkan...just kita org buat doa selamat jer utk dia....so, x der sanding2...x der kompang2...Walau apa pon semoga semuanya selamat...

Disebabkan semua dah batal...kenduri pon kami kaum keluarga jer yg masak secara gotong royong...

Gambar bawah ni pengantin yg baju hitam yer...tgk bersihkan ikan...

Ni tukang masaknyer....my maksu
Menu utk ari itu....Ikan talang masin buat gulai kari campur nenas, ikan temenung goreng (ikan fresh dr laut lg), sayur kobis goreng, sambal belacan dgn ulam apa ntah aku lupa...tau ada timun x silap aku.


Bapa pengantin jer yg ada (pakai baju batik)...mak pengantin ada kat wad ICU tugu adik pengantin yg sakit tuh.....

Ini antara org kg yg menolong...

Ok...pengantin cuma make-up dan tangkap gambar jer...bergambar dgn kakak dia...(kakak dia ni sebaya aku...)

Pengantin lelakinyer...nama apa aku lupa...


Wif nenek (mak kpd mak aku)...lupa nak mention...sepupu aku ni sebelah mak aku...

Ini abg pengantin...pon baru kawen...patutnya kenduri ni sekali menyambut menantu...kenduri sebelah pengantin perempuan seminggu sebelum kenduri ini...(korang phm ker apa aku ckp ni?)
Eh...dah abis gambar....oklah nati aku uplod lg...bye2...

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u