Masa Itu Emas


Monday, October 22, 2012

Tiada khabar berita


Salam kepada semua pembaca blog Cik Anie (ader ker pembaca blog ini lagi?)

Cik anie x tahu knp Cik anie susah sgt utk mengupdate blog. Sudah tiba masanya Cik Anie pikirkan sesuatu. Sama ada masih terus menulis dgn cerita yg basi...atau menutup terus blog ini.

Mungkin??!!

Buat masa ni...Cik anie rasa cerita2 dr Cik anie hanya Cik Anie dan org sekeliling shj yg mengetahui...ibarat dlm lirik lagu yg menjadi OST cerita Julia skang ni...

"sudah cukup...cukup sudah....cukup sampai di sini saja"

Bagi Cik berfikir seketika...apa yg seharusnya Cik Anie lakukan...jika ingin terus melihat blog ini ber'nyawa'..


Saturday, June 16, 2012

I'm back!!!

Salam semua....

Akhirnya Cik Anie telah kembali untuk menulis dlm blog yang x brp nak glemer ni...Cik Anie akui...susah nak maintain penulisan kalau kita bukan seorang penulis. Apap pon, Cik Anie akan terus menciretkan beberapa perkara dlm blog ni utk tatapan Cik Anie dan korang yg membaca blog Cik anie ni.

Oh yer...bulan lepas (Mei) mcm2 yang telah terjadi. Cik Anie jd mak pengantin dan Cik Anie pon jd pengantin baru juga!! ngeee~~

Patutnya Cik Anie review pasal persediaan kenduri kawen adik ipar Cik Anie tu tp nanti dulu la yer...next entri.. 


Sekarang Cik Anie dah duduk umah baru!!! akhirnya...Cik Anie dah pindah. ni pon baru masuk tenet kat umah....dkt 2 minggu juga ler Cik Anie jd dungu jap kalau balik umah. Balik2 tgk tv...rasanya sume rancangan tv Cik Anie dah tau...kira dah hafal la citer ni tv brp citer tu pukul brp...huhuhu


Oklah..tugu next entri Cik Anie...step by step yer!!!


Daaaa.....

Sunday, May 13, 2012

Sudah Terasa

Dilihat pada percaturan....setelah dikali, ditambah, ditolak dan segala bagai di lagi....kurang lebih 2 minggu lagi adik ipar Cik Anie nak melangsungkan hari bahagia....sememangnya tatkala ini Cik Anie mmg terasa bahangnya menjadi tuan rumah utk majlis dia....

Mcm yg Cik Anie maklumkan pada entri2 yg lepas...segala urusan kami yg kena pikir. Maklumlah mak & ayah mertua Cik Anie dah tiada....

Rasanya dlm bulan ni, tiap2 minggu Cik Anie dgn SIL turun ke KL. Especially kawasan Chow Kit!!! Kalau guna pakcik Google...salah satu tempat yg dikunjungi bakal2 pengantin area ni juga la....sbb apa?? Nak cari brg utk hantaran la, goodies la...ermmm mcm2 lagi la. (Cik Anie ingat nak wat entri pasal ni 1 ari nanti)

Hari ni pon Cik Anie turun KL lg...kali ni misi last perjuangan sebelum SIL bercuti panjang....Misi mencari cadar pengantin!!

Punya la merayau 1 KL ni...x der yg berkenan di hati...kalau ada pon rege plak yg x berkenan!! huhuhu....

Akhirnya jumpa di Jakel!!! Kena beli juga...sbb minggu depan SIL nak balik kg. Dia cuti awal seminggu so, minggu ni jer la yg kami ada...nak x nak kena beli jg!!! no cari2 lagi....

Itu misi mencari dan membeli cadar!!! Selain tu misi mencari reben!! ikutkan byk jer riben tapi disebabkan warna yg kami nak ni susah bebenor....sume kedai jual hantaran kami masuk...Alhamdulillah...hari ni sume kelengkapan kami dah penuhi...

Sekarang ni acara membuat reben!!! Cik Anie stop jap sbb pinggang pon dah sakit2...hehe mata pon ada mengantuk jg tp tahan jer dulu...sbb Cik Anie mmg suka 'kelebek' benda2 mcm ni!! Masa Cik Anie kawen dulu bunga telur Cik Anie wat sendiri tau...

Oklah...mari teruskan acara mengikat reben!!

Nanti Cik Anie review pasal kenduri ni yer...

Saturday, April 21, 2012

7 Tahun Bersama

Alhamdulillah....syukur pada Allah SWT,

Genaplah 7 tahun Cik Anie bersama insan bernama YUSMANIZAM BIN MOHD YUNUS (a.k.a YB @ Pak Tam) melayari bahtera rumah tangga. Pada hari ini, 21hb April, 7 tahun yang lepas termetrainya ikatan suci antara kami...

Apa yang Cik Anie harap...semoga jodoh Cik Anie dgn YB berpanjangan hingga ke syurga. Dengan pelbagai dugaan dan kebahgiaan yg telah ditempuhi, apa yg Cik Anie harapkan semoga kami suami isteri bahagia hingga akhir hayat.

Kami juga mohon anda semua mendoakan kami sihat, bahagia dan dimurahkan rezeki. Doakan juga agar kami dikurniakan zuriat utk penyambung warisan kami. Doa anda semua adalah sesuatu yg amat beharga dan kami juga doakan kebahgiaan anda.

Tiba2 terasa baru semalam melangsungkan pernikahan....sekarang kami dah melangkah ke alam yg lebih matang. 7 tahun....bagaimana 7 tahun yang akan datang??? Hanya Allah yg lebih mengetahui....

Luv <3 luv...u my hubby!!!

Sudah baru ker???

Haisshhh nampka benar dah lama x log in dan postkan sesuatu kat blog ini. Tetiba ada new look!!! Huhuhu masih tercari-cari mana nak new post!!! Akhirnya jumpa...dari nak wat entry lain wat entry ni laks!!!

Oklah kan...means setiap dari kita kena ada pembaharuan...baru la hidup kita bahagia dan gembira....oklah!! Nanti nak postkan 1 entry khas utk hari yg istimewa ini....

Saturday, March 24, 2012

Tiada apa2...

Susahnya kalu nak update blog..mmg malas giler..tambah2 lagi kalu entri nak kena letak pic. Lg berjanggut la nak update blog. Pastu nak kena tahu plak apa yg nak diciterkan...

Ok...Cik Anie pon malas nak tulis panjang2...nak postkan beberapa pic kat bwh ni...

Sebelum layan gambar kat bawah ni Cik Anie nak bgtau skit jer...segala apa yg Cik Anie paparkan bukan la utk menunjuk-nunjuk apa yg Cik Anie dapat atau miliki. Ianya hanya sekadar bahan citer utk dikongsi bersama-sama rakan2 maya ini....

Yer la kadang2...Cik Anie takut di labelkan sebagai riak dalam erti kata yg lain Cik Anie tak mo la belakang Cik Anie org ckp "tu nak menunjuk la tuh!!!"

Mungkin juga hasil apa yg Cik Anie kongsi kat blog ni boleh bg idea pada korang2 sume...sbb Cik Anie pon suka juga menceduk hasil idea org melalui blog2 mereka ini...

Oklah...maaf yer dgn pernyataan Cik Anie ni.....mana tahu ada org terasa...

Kitchen Cabinet bahagian atas

Bahagian bawah

Bahagian bawah

Yg biasa2 jer

Ini jer mampu
Al-kisahnya....masa sebelum nak pasang kabinet dapur ni, nak kabinet warna merah!!! mcm2 design la pi tgk..abis selak majalah, tgk plak kat internet...pastu kalu ada masa pegi umah jiran2 tgk plak dia org buat mcm mana kabinet dapur...

Bukan la nak bersaing dgn org tp kalu boleh biar la puas hati Cik Anie ni....Maklumlah...org pompuan ni org kata tptnya lebih byk di dapur...So, mesti la tpt 'kita' ni nak yg cantik dan sesuai dgn kita...tapi apakan daya...setelah kes kete kena curi Cik Anie kena redha la...

So, apa yg mampu hanyalah seperti gambaran di atas. Sbb apa Cik Anie ckp kena redha...sbbnya bajet utk buat kabinet kena tarik skit utk beli kete baru. Nak wat down-payment kete....

Bila dah kena bahagi2 duit ni apa yg diinginkan x la sama mcm yg kita impikan masa mula dulu....

Kat bwh ni sebahagian pic 'duit' yg telah dibahagikan antara kabinet dapur dan kete....

plat kete jer leh tunjuk....sbb plat tu beday Cik Anie...
Kete aper??? kalu jumpa no plat kat atas tgk la sendiri...kalu sume nak tunjuk kat blog ni...alamatnya mmg org cop Cik Anie suka menunjuk!!!

Bye...

Tuesday, March 6, 2012

Kata-kata 'pemulih' semangat

Jangan lesu bila tak dpt apa yg dimahu. Jangan kecewa bila tak dpt apa yg dicita. Jangan meradang bila perancangan terhadang.. Allah halang, sebab Allah sayang. "Belum tentu yg kita suka, baik utk kita. Mungkin yg kita benci itulah yg paling sesuai dgn keperluan kita" (Baqarah 2:216). Umpama anak kecil ketagih gula2, manis myelera, tapi mbawa binasa. Ya Allah, jadikan kami hamba2-Mu yg bersyukur atas segalanya. Amin.

Kata2 kat atas Cik Anie copy pes jer dr fb saper ntah!!! Ini menggambarkan betapa besarnya ujian dr Dia yg seharusnya kita hadapi dgn sabar & redha!!!

Buat masa ni mcm2 Cik Anie tgh pikir.....errrmmmm serabut x abis lg!!!

Tuesday, February 21, 2012

Serabut

Otak aku serabut!! 
hurmmmm 
sabar yer Cik Anie...ini semua dugaan!!


x der mood nak tulis panjang lebar...
SERABUT la..........

Thursday, February 9, 2012

ADA yang sudah TAK ADA

Jodoh tak panjang!!! Tu jer yang mampu ckp....dah 6 thn tau...sedangkan benda kecik pon org bleh jd gila bila hilang...inikan pulak benda besar!!!!

KERETA tau yg hilang....kena curik......bodoh punya penyangak!!!

Sekarang tinggal kenangan jer la si 'ADA' ni.....selalu bila tgk kat tpt parking sentiasa 'ADA'...sekarang dah TAK ADA!!! hua..hua...hua....

Selalu dgr org jer hilang kete...skang kena diri sendiri...mcm mak Cik Anie ckp.....

"Biar hilang kereta, jgn hilang akal!!"

Yer mak...mmg tak hilang lg akal ni...tp hilang sabar dgn penyangak ni. Naper la, kete aku jg yg dia berkenan!!!

Walaupun kete x sehebat mana tp ia tetap kete kesayangan aku dgn YB!!!! YB kesat air mata tuh!!!

Hanya tinggal kenangan....

Monday, January 30, 2012

OP Majlis Pertunangan


Kali ni nak review OP masa majlis pertunangan adik ipar Cik Anie....
(Buat masa dlm bulan ni korang terpaksa la baca review pasal majlis pertunangan adik ipar Cik Anie ni yer....tak di bayar pun tapi suka nak bercerita kerana Cik Anie adalah salah seorang 'tulang belakang'nya)

Masa Cik Anie bertunang dulu x der la semewah ini....amik tagkap gambar sendiri jer...kamera2 ni....x teringat pun. Masa kawen pon, cameraman tu pon x pakai lg SLR2 ni...[kira dah tua la Cik Anie ni yer!!!] Filem gmbr kawen Cik Anie pon dlm laci kat kg tu ha!!!

Tapi skang ni...dgn zaman kecanggihan dan pelbagai pakej2 gambar yg menarik menyebabkan Cik Anie teringin ler jg nak carikan OP utk majlis pertunangan ini.

Kat opis tu ada la jg kwn2 yg pandai amik2 gambar ni tp bila di pikir2kan kos....agak x berbaloi plak...walaupun kwn mereka pon nak untung jg kan!!!

Cari punya cari risik punya risik akhirnya terjumpa satu pakej yg amat menarik....yg pasti MURAH!!! OP ni tinggal di kawasan Ipoh....So, kos utk pengangkutan x ler cas mahei sgt kan!!!

OP yg aku guna ialah dari Oky Photosyndicate.....kalau B2B dari sebelah uatar tu bleh la servey2 tgk mcm mana...gambar dari Oky ni pon amat2 puas hati. Orgnya pun sgt2 ok!!!

Jom tgk hasil dari pic yg Oky dah bagi pada Cik Anie....

Ini semasa sesi outdoor...lps majlis pertunangan...Oky yg tgh shoot pic adik ipar

Dan inilah hasilnya....

Cik Anie suka teknik yg ini....mcm musim luruh 

Sukerrrr gambar ini....

komen anda???

Pic yg menarik!!!
Ermm...tu jer...x leh la nak upload byk2....

Apa pon, Cik Anie nak ucapkan tima kasih pada Oky dan kwn yg snap pic yg sgt2 ohsem....Thanks a lot!!!

Friday, January 20, 2012

Idea untuk Tudung/Veil


Nak share skit about pakaian adik ipar Cik Anie masa hari pertunangan dia hari tu....Ramai yg kata cantek tudung dia!! Ngeee....Itu adalah dari idea Cik Anie jg...hehehe Jom tgk gambar dia jap....

Inilah gaya adik ipar Cik Anie masa hari pertunangan dia
Mana dapat idea ni ekkk???? Cik Anie ni, sejak dah tetap hari adik ipar nak bertunang...asik meng'Google' jer pakaian bertunang la, pakaian kahwin la...tu sbb org ckp mcm Cik Anie yg nak tunang.

Google puanya Google....terjumpa 1 pic ni....simple & nice jer. Dari situ dpt idea nak buat veil/tudung bertunang adik ipar Cik Anie. Tapi memula tu takut jg dia x berkenan....rupanya dia kata...ok cantek. yg pasti simple!!!

imej carian Google....cantekkan orgnya!!!!
Sesuai dgn penampilan dan gaya....
Memula tu pening jg la nak cari kat mana ada jual tudung ni...I mean veil tu!!! Tudung yg dlm tu, biasa la..yg tudung awning biasa tu...cuma jahitkan bunga tampal kat awning dia...

Cik Anie pernah tgk veil ni jual kat arked Jln TAR tu...tp Cik Anie x ingat kedainya...Nak tgk dekat Arini mesti mahalkan so, Cik Anie dgn adik ipar pon gigih la mecari dari 1 kedai ke 1 kedai kat arked tu....Bayangkan sepanjang jln TAR tu sume kedai tudung kami masuk...

Akhirnya, kami jumpa juga....Cik Anie lupa plak nak amik kad org kedai tu....tp kalau nak directionnya korang kena email dgn Cik Anie..sbb Cik Anie betul2 lupa nama kedai tu....

Nak jadi cerita, kaki dah lenguh cari kedai, bila dah jumpa tgk2 kaler yg nak tu x der!!!! Haaaaaaaaaa....rasa mcm nak nangis jer...tp tudung/veil kat kedai dia mmg cantik. Harga veil yg mcm adik ipar Cik Anie rasanya RM70 paling murah la...sbb kat tepi2 tu sulam dgn bubuh batu lip lap lip lap tu...

Akhirnya, kakak kedai tu kata beli kain chiffon silk dan jahit sulam...buat mcm design veil dia tu... Kami pon beli la kain tu...Tapi kakak kedai tu x bleh nak jahit sulam. Dia pon bg kat org jahit sulam...tp org yg jahit sulam tu dah balik siam...hua..hua...lg sadis

Last2...Cik Anie kata dgn adik ipar Cik Anie "tak per la, akk try tanya kat opis tempat org jahit sulam"

Tima kasih la pada Kak Rusmini sbb dia selalu jahit sulam dkt sorang kakak ni...Kami pegi tanya dekat dia nak wat tudung/veil mcm tu...Memula dia x nak amik, yer la kain chiffon silk ni licin...susah nak jahit sulam. Takut kainnya koyak atau merekah!! Tapi setelah dipujuk2 dia try la jg buat...

Finally..........................menjadi jg veilnya!!!!

See......very the Chantekkk kan??? 
Walaupun x sehebat mana dan secantik seperti pic model yg aku jumpa tu tp berbaloi la dgn pencarian dan idea yg kami nak!!!!

Entry ni khas utk org2 yg tgh cari idea nak buat veil atau tudung nikah...

Thursday, January 12, 2012

Hantaran pertunangan

Masih dalam mood bercerita pasal kenduri pertunangan tempoh hari...Nak review pasal hantaran pulak....

Ikutkan kami tidak meletakkan berapa hantaran yg perlu diberi dan dibalas...yer la....kalau ikut org sekarang ni....kalau sebelah lelaki bwk 5 barang, perempuan kena balas 9 brg...

Pada majlis pertunangan adik ipar Cik Anie ni...pihak lelaki bwk 13 brg (kalau Cik Anie tak silap la) dan pihak kami membalas dgn 41 hantaran!!!! hehehe....terkejut ker??? Tapi itulah adat kami....adat org memberi...Kebanyakan hantaran dari pihak kami org kampung bagi...Jadinya...itulah jumlah hantaran yg kami balas pd pihak lelaki....

Jom tgk pic...tp tak ler tangkap sume hantaran yg ada...jenuh beb.....brp lama nak tunggu loading pic plak kan??!!!

Kek dari pihak lelaki

Terima kasih pd Kak Rusmini sbb tolong buatkan tengkolok ini.....

Sejadah

Towel

Kain pelekat...mak buat!!

Pelita....cer teka ada apa??? Mak buat jg

Rumah gula2....mak buat!!!


Ni dari adik ipar aku yg sorang lg....bini adik aku...


Ini bukan cabai betul tp ini adalah biskut yg di bentuk menjadi cili kemudian dicelup dgn agar2...

Udang galah

Durian belanda



Warna kuning tema pihak lelaki

Telekung









Eh....bekas cincin jer tinggal. Cincin sudah disarungkan ler!!!
Itulah serba sikit hantaran yg boleh di upload kat sini...

Tuesday, January 10, 2012

Selamat bertunang adikku!!!



Dah lama tak update blog...hehehe biasa la...tak selalu sgt nak ngadap blog ni kalau x der apa yg nak diceritakan....

Oklah, kali ni post tentang adik iparku yg telak melangsungkan pertunangan pada 7 Januari 2012 (Sabtu) lepas....Cik Anie rasa sgt teruja sbb majlis telah berlangsung dgn meriah dan seperti yg dirancangkan...

Jom review serba sikit majlis yg telah berlangsung ni.....

Majlis berlangsung pada 7 Januri 2012 bersamaan 13 Safar 1433H hari Sabtu. Di adakan di teratak arwah ayah dan mak di Felda Trolak Timur, majlis dimulakan dengan kenduri tahlil utk arwah ayah dan mak (Mohd Yunus Hj Hashim dan Siti Mariam Ahmad). 
Pihak lelaki sampai dalm pukul 12.30 tgh hari dgn membawa 13 dulang hantaran dan pihak perempuan membalas 41 hantaran (byk makanan yg org beri).


Sebelum itu, seperti yg di ceritakan pada entri yg lepas (malas nak wat link entri lepas) pelamin mini adalah hasil kreativiti mak dan mak cik Cik Anie sendiri. Cik Anie cuma tukang komen jer....

Disebabkan adik ipar Cik Anie nak duduk masa sarung cincin tu, Cik Anie telah menyewa bantal nikah/tunang dgn Kak Amy dari Pengantin Budget. Berbaloi sewa bantal ni....ringkas dan menarik

Kak Amy sendiri yg hantar bantal ni sampai rumah dah tu husband dia yg tolong masukkan bantal tu dlm kereta comel Cik Anie...huhuhu nasib baik muat....kalau tak, x jd la pelamin mini yg di idamkan adik ipar Cik Anie
Inilah hasilnya...alamak bunga senget plak




menjadi kegermaran tempat anak buah berposing

dak kecik ni pon nak jg ker posing???

Itu serba sikit mengenai pelamin mini yg dibuat sendiri......next entri Cik Anie citer byk lg yer......

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u