Masa Itu Emas


Monday, January 30, 2012

OP Majlis Pertunangan


Kali ni nak review OP masa majlis pertunangan adik ipar Cik Anie....
(Buat masa dlm bulan ni korang terpaksa la baca review pasal majlis pertunangan adik ipar Cik Anie ni yer....tak di bayar pun tapi suka nak bercerita kerana Cik Anie adalah salah seorang 'tulang belakang'nya)

Masa Cik Anie bertunang dulu x der la semewah ini....amik tagkap gambar sendiri jer...kamera2 ni....x teringat pun. Masa kawen pon, cameraman tu pon x pakai lg SLR2 ni...[kira dah tua la Cik Anie ni yer!!!] Filem gmbr kawen Cik Anie pon dlm laci kat kg tu ha!!!

Tapi skang ni...dgn zaman kecanggihan dan pelbagai pakej2 gambar yg menarik menyebabkan Cik Anie teringin ler jg nak carikan OP utk majlis pertunangan ini.

Kat opis tu ada la jg kwn2 yg pandai amik2 gambar ni tp bila di pikir2kan kos....agak x berbaloi plak...walaupun kwn mereka pon nak untung jg kan!!!

Cari punya cari risik punya risik akhirnya terjumpa satu pakej yg amat menarik....yg pasti MURAH!!! OP ni tinggal di kawasan Ipoh....So, kos utk pengangkutan x ler cas mahei sgt kan!!!

OP yg aku guna ialah dari Oky Photosyndicate.....kalau B2B dari sebelah uatar tu bleh la servey2 tgk mcm mana...gambar dari Oky ni pon amat2 puas hati. Orgnya pun sgt2 ok!!!

Jom tgk hasil dari pic yg Oky dah bagi pada Cik Anie....

Ini semasa sesi outdoor...lps majlis pertunangan...Oky yg tgh shoot pic adik ipar

Dan inilah hasilnya....

Cik Anie suka teknik yg ini....mcm musim luruh 

Sukerrrr gambar ini....

komen anda???

Pic yg menarik!!!
Ermm...tu jer...x leh la nak upload byk2....

Apa pon, Cik Anie nak ucapkan tima kasih pada Oky dan kwn yg snap pic yg sgt2 ohsem....Thanks a lot!!!

Friday, January 20, 2012

Idea untuk Tudung/Veil


Nak share skit about pakaian adik ipar Cik Anie masa hari pertunangan dia hari tu....Ramai yg kata cantek tudung dia!! Ngeee....Itu adalah dari idea Cik Anie jg...hehehe Jom tgk gambar dia jap....

Inilah gaya adik ipar Cik Anie masa hari pertunangan dia
Mana dapat idea ni ekkk???? Cik Anie ni, sejak dah tetap hari adik ipar nak bertunang...asik meng'Google' jer pakaian bertunang la, pakaian kahwin la...tu sbb org ckp mcm Cik Anie yg nak tunang.

Google puanya Google....terjumpa 1 pic ni....simple & nice jer. Dari situ dpt idea nak buat veil/tudung bertunang adik ipar Cik Anie. Tapi memula tu takut jg dia x berkenan....rupanya dia kata...ok cantek. yg pasti simple!!!

imej carian Google....cantekkan orgnya!!!!
Sesuai dgn penampilan dan gaya....
Memula tu pening jg la nak cari kat mana ada jual tudung ni...I mean veil tu!!! Tudung yg dlm tu, biasa la..yg tudung awning biasa tu...cuma jahitkan bunga tampal kat awning dia...

Cik Anie pernah tgk veil ni jual kat arked Jln TAR tu...tp Cik Anie x ingat kedainya...Nak tgk dekat Arini mesti mahalkan so, Cik Anie dgn adik ipar pon gigih la mecari dari 1 kedai ke 1 kedai kat arked tu....Bayangkan sepanjang jln TAR tu sume kedai tudung kami masuk...

Akhirnya, kami jumpa juga....Cik Anie lupa plak nak amik kad org kedai tu....tp kalau nak directionnya korang kena email dgn Cik Anie..sbb Cik Anie betul2 lupa nama kedai tu....

Nak jadi cerita, kaki dah lenguh cari kedai, bila dah jumpa tgk2 kaler yg nak tu x der!!!! Haaaaaaaaaa....rasa mcm nak nangis jer...tp tudung/veil kat kedai dia mmg cantik. Harga veil yg mcm adik ipar Cik Anie rasanya RM70 paling murah la...sbb kat tepi2 tu sulam dgn bubuh batu lip lap lip lap tu...

Akhirnya, kakak kedai tu kata beli kain chiffon silk dan jahit sulam...buat mcm design veil dia tu... Kami pon beli la kain tu...Tapi kakak kedai tu x bleh nak jahit sulam. Dia pon bg kat org jahit sulam...tp org yg jahit sulam tu dah balik siam...hua..hua...lg sadis

Last2...Cik Anie kata dgn adik ipar Cik Anie "tak per la, akk try tanya kat opis tempat org jahit sulam"

Tima kasih la pada Kak Rusmini sbb dia selalu jahit sulam dkt sorang kakak ni...Kami pegi tanya dekat dia nak wat tudung/veil mcm tu...Memula dia x nak amik, yer la kain chiffon silk ni licin...susah nak jahit sulam. Takut kainnya koyak atau merekah!! Tapi setelah dipujuk2 dia try la jg buat...

Finally..........................menjadi jg veilnya!!!!

See......very the Chantekkk kan??? 
Walaupun x sehebat mana dan secantik seperti pic model yg aku jumpa tu tp berbaloi la dgn pencarian dan idea yg kami nak!!!!

Entry ni khas utk org2 yg tgh cari idea nak buat veil atau tudung nikah...

Thursday, January 12, 2012

Hantaran pertunangan

Masih dalam mood bercerita pasal kenduri pertunangan tempoh hari...Nak review pasal hantaran pulak....

Ikutkan kami tidak meletakkan berapa hantaran yg perlu diberi dan dibalas...yer la....kalau ikut org sekarang ni....kalau sebelah lelaki bwk 5 barang, perempuan kena balas 9 brg...

Pada majlis pertunangan adik ipar Cik Anie ni...pihak lelaki bwk 13 brg (kalau Cik Anie tak silap la) dan pihak kami membalas dgn 41 hantaran!!!! hehehe....terkejut ker??? Tapi itulah adat kami....adat org memberi...Kebanyakan hantaran dari pihak kami org kampung bagi...Jadinya...itulah jumlah hantaran yg kami balas pd pihak lelaki....

Jom tgk pic...tp tak ler tangkap sume hantaran yg ada...jenuh beb.....brp lama nak tunggu loading pic plak kan??!!!

Kek dari pihak lelaki

Terima kasih pd Kak Rusmini sbb tolong buatkan tengkolok ini.....

Sejadah

Towel

Kain pelekat...mak buat!!

Pelita....cer teka ada apa??? Mak buat jg

Rumah gula2....mak buat!!!


Ni dari adik ipar aku yg sorang lg....bini adik aku...


Ini bukan cabai betul tp ini adalah biskut yg di bentuk menjadi cili kemudian dicelup dgn agar2...

Udang galah

Durian belanda



Warna kuning tema pihak lelaki

Telekung









Eh....bekas cincin jer tinggal. Cincin sudah disarungkan ler!!!
Itulah serba sikit hantaran yg boleh di upload kat sini...

Tuesday, January 10, 2012

Selamat bertunang adikku!!!



Dah lama tak update blog...hehehe biasa la...tak selalu sgt nak ngadap blog ni kalau x der apa yg nak diceritakan....

Oklah, kali ni post tentang adik iparku yg telak melangsungkan pertunangan pada 7 Januari 2012 (Sabtu) lepas....Cik Anie rasa sgt teruja sbb majlis telah berlangsung dgn meriah dan seperti yg dirancangkan...

Jom review serba sikit majlis yg telah berlangsung ni.....

Majlis berlangsung pada 7 Januri 2012 bersamaan 13 Safar 1433H hari Sabtu. Di adakan di teratak arwah ayah dan mak di Felda Trolak Timur, majlis dimulakan dengan kenduri tahlil utk arwah ayah dan mak (Mohd Yunus Hj Hashim dan Siti Mariam Ahmad). 
Pihak lelaki sampai dalm pukul 12.30 tgh hari dgn membawa 13 dulang hantaran dan pihak perempuan membalas 41 hantaran (byk makanan yg org beri).


Sebelum itu, seperti yg di ceritakan pada entri yg lepas (malas nak wat link entri lepas) pelamin mini adalah hasil kreativiti mak dan mak cik Cik Anie sendiri. Cik Anie cuma tukang komen jer....

Disebabkan adik ipar Cik Anie nak duduk masa sarung cincin tu, Cik Anie telah menyewa bantal nikah/tunang dgn Kak Amy dari Pengantin Budget. Berbaloi sewa bantal ni....ringkas dan menarik

Kak Amy sendiri yg hantar bantal ni sampai rumah dah tu husband dia yg tolong masukkan bantal tu dlm kereta comel Cik Anie...huhuhu nasib baik muat....kalau tak, x jd la pelamin mini yg di idamkan adik ipar Cik Anie
Inilah hasilnya...alamak bunga senget plak




menjadi kegermaran tempat anak buah berposing

dak kecik ni pon nak jg ker posing???

Itu serba sikit mengenai pelamin mini yg dibuat sendiri......next entri Cik Anie citer byk lg yer......

“ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya”

Daisypath Anniversary Years Ticker

counting the wonderful day with u